“Dok su djevojčice brale cvijeće, ja sam igrala fudbal i došla do delegatkinje”

Vijesti 30. nov 202220:08 0 komentara
F.Z./N1

Dok je na Svjetskom prvenstvu u Kataru po prvi put žena sudi utakmicu, i u našoj Bosni i Hercegovini imamo žena koje sude i delegiraju fudbalske utakmice. Jedna od njih, Naida Halilović Šehić sanja da i ona bude na međunarodnim takmičenjima.

Fudbal je dominantno muški sport, međutim žene sve češće uzimaju učešće u najvažniojoj sporednoj stvari na svijetu.

F.Z./N1

Naida Halilović Šehić je fudbalska delegatkinja objašnjava da je oduvijek voljela fudbal te nam je otkrila otkud ljubav prema ovom sportu.

“Pa vjerovatno svi sada očekuju standardni odgovor da me je neko vodio na stadion pa se meni svidjelo kako oni igraju pa sam počela  ili da mi je neko u porodici bio fudbaler ili oko nogometa ali nije. Jednostavno to sam ja”, kazala je Naida Halilović Šehić, fudbalska delegatkinja.

Prisjeća se Naida da je još kao mala voljela fudbal i da nije bila kao njene vršnjakinje koje su imale druga interesovanja.

“Sjećam se dok sam u vrtiću bila igrala sam fudbala, bila sam sa dječacima dok su vamo djevojčice, brale cvijeće, igrale ganje, tobogan i to, ali meni to nije bilo zanimljivo. Meni je lopta bila draža  od svega”, navodi Halilović Šehić.

F.Z./N1

I tu je počeo njen put od treniranja potom fudbalskog sudije, pa i delegata.

“Fudbal sam počela trenitrati sa devet-deset godina pa je tu došlo do par povreda koljena. Fudbal nije klasični sport, tu moramo pratiti kako trčimo , gdje su nam igrači, gdje nam je lopta, kome dodati loptu, da se to odvija u djeliću sekunde. Tu nije bilo mjesta o razmišljanju koljenu mom. Ako budem razmišjala o keljunu izostat će ove situacije. Prešla sam onda u sudije, počela sam sa suđenjem, nakon dvije godine dobila sam poziv za premijer ligu gdje sam se pripremala i onda se desila opet povreda koljena i rekla sam dosta idemo u delegate i onda ćemo lagano na teren. Neka trči ko može ja ću da sjedim na klupi”, prisjeća se Naida.

F.Z./N1

Također, Naida otkriva kako teče sam postupak postajanja fudbalskog delegata odnosno delegatkinje.

“Uglavnom delegat može postati svako ko je bio u određenom klubu, teren, da ste vezani za fudbal. Ja sam iz sudije prešla u delegate. Tu imate edukacije, seminare i onda vas puštaju na utakmice”, objasnila je Halilović Šehić.

F.Z./N1

S obzirom na to da je u toku Svjetsko prvenstvo u Kataru koje Naida budno prati oktrila nam je da je sam plasman na ovu veliku smotru ogroman uspjeh te da su iznenađenja itekako moguća.

F.Z./N1

“Drago mi je što nas je ovo Svjetsko prvenstvo rezultat iznenadio često. Često se desio preokret. Super, krenula je moja ekipa navijam za nju i desi se preokret”, navodi Halilović Šehić.

F.Z./N1

Naida na kraju ističe da ima podršku muža i porodice u svojim snovima i cilju da prvo sudi u Premier ligi te i na međunarodnim smotrama gdje bi predstavljala Bosnu i Hercegovinu. Sve dok sudija ne svira kraj, sve je moguće u fudbalu, poručuje Naida.

F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!