Dok traje istraga, firmi Scout iz Hrvatske predate prve količine municije iz BiH

Vijesti 21. feb 202117:55 > 18:31
N1

Firmi Scout iz Hrvatske predate su prve količine municije na osnovu sudskog rješenja o izvršenju. Ranije je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine presudom Suda BiH izgubilo spor od 20 miliona maraka i od tada je Scoutu obavezno isporučiti određeno naoružanje i municiju. Paralelno, Tužilaštvo BiH vodi dugogodišnju istragu koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije Scoutu. Saopštili su da se saslušava više osoba, poduzimaju vještačenja i očekuju odgovori na zahtjeve upućene putem međunarodne pravne pomoći.

Zagrebački Scout je iz vojnih skladišta preuzeo dio municije na osnovu sudskog rješenja o izvršenju. Ministar odbrane kaže da borbena gotovost Oružanih snaga Bosne i Hercegovina neće biti ugrožena isporukama jer se radi o starim sredstvima predviđenim za uništenje.

Veliki je spisak tog naoružanja i opreme, odnosno municije koju treba predati. 2017. godine Ministrastvo odbrane je imalo sudsku oslobađajuću odluku. Nakon toga u ponovljenom sudskom postupku konačna presuda Suda BiH je takva da je Ministarstvo odbrane dužno firmi Scout isporučiti kupljena sredstva. To je za mene nalog i mi smo počeli s tim. Ne mogu vam precizno reći da li je to 10 posto isporučeno. Znam da je dio naoružanja i dio municije firma Scout već izuzela iz jednog našeg skladišta. Pripremljen je ostatak sredstava po drugim skladištima po koje trebaju doći”, izjavio je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Nakon 10 godina sporova i opstrukcija do sada smo dobili – 2019. godine cirka 3 posto robe od ukupne robe iz presude i krajem decembra prošle godine ovrhom takođe 3 posto od ukupne robe. Roba preuzeta 2019. godine je izvezena, a tri odsto robe koja je preuzeta prije nešto više od mjesec dana odvezeno je u ovlašteno skladište u Bosni i Hercegovini gdje će čekati dobijanje izvoznih dozvola nakon čega ide u izvoz”, rekao je Gordan Peranec, direktor SCOUT d.o.o.

Ono što je godinama bila misterija u vezi sklapanja prvobitnih ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine, a kasnije i aneksa, preraslo je u istragu državnog tužilaštva. U nekoliko navrata SIPA je iz Ministarstva odbrane izuzimala dokumentaciju. Tako je još u septembru 2018. godine saopšteno da je osumnjičena osoba izmijenila bitne elemente osnovnih ugovora tako “da bi udovoljila zahtjevima preduzeća iz Hrvatske”. Utvrđeno je da je budžet države oštećen za više od 6 miliona maraka. U procesu je kao ekspert za odbrambene tehnologije angažovan vještak Berko Zečević. Utvrdio je knjigovodstvene razlike.

Radeći na slučaju SCOUT na osnovu naredbe Suda BiH, a kasnije i Tužiteljstva utvrdio sam da u jednom sistemu postoje dvije tabele koje su pokazivale šta je isporučeno Scoutu 2010. i 2011. godine. Ista osoba je vodila obje tabele u kojima su se nalazili ti podaci. Tada sam ustanovio da postoji razlika od 7-8 hiljada pušaka. Na istom raučnaru ista osoba unutar Ministarstva odbrane BiH postojale su dvije tabele sa razlikom 7-8 hiljada pušaka koje su izvezene iz BiH, a formalno se ne zna da su izvezene jer se to knjigovodstveno drugačije prikazuje. I ovo što neko ukrade 25 pištolja ili 5 pušaka – to nije ništa ako vidite da nestaje 7 hiljada pušaka ili se izveze 30 miliona komada municije onog tipa koji ne piše u ugovoru. Ovdje apsolutno ne stavljam nikakav prigovor firmi Scout nego organizaciji unutar Ministarstva odbrane”, rekao je Berko Zečević, stručnjak za vojna pitanja.

Nikada nas nisu kontaktirale institucije. To bi mi samo po sebi zvučalo apsurdno jer smo mi dobili manjka robe u odnosu na ono koliko nam pripada, a ne da smo dobil viška – tako da mi je to nerealno”, komentarisao je Peranec.

U vremenu kada su se donosili aneksi dužnost ministra odbrane obavljao je Selmo Cikotić. On je ranije za N1 rekao da je posao na realizaciji ugovora uradio u skladu sa zakonom i odlukama Predsjedništva Bosne i Hercegovine.