Dok Ustavni sud BiH šuti, OHR prijeti, Buk Bijela se gradi

Vijesti 10. apr 202218:04 > 18:19 4 komentara
N1

Da li će visoki predstavnik u BiH reagovati na Zakon o nepokretnoj imovini RS koji derogira odluke Ustavnog suda BiH, ali i odluku OHR-a o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom? Zakon stupa na snagu u četvrtak. Već sada je jasno kako rukovodstvo RS neće poslušati Christiana Schmidta i povući sporni zakon. Time će biti stavljena tačka i na projekte Srbije i RS, Hidroelektrane na rijeci Drini, i Aerodroma u Trebinju na kojima se ubrzano radi.

Direktor Elektroprivrede RS, Luka Petrović potvrdio je kako se izvode radovi na izgradnji HE Buk Bijela. Gostujući u programu N1 TV, kazao je, kako zajednički projekat Elektroprivreda Srbije i entiteta RS kako kaže, ima sve dozvole i stoga ne vidi zbog čega bi čekali.

Možda zato što je Ustavni sud BiH utvrdio da postoji spor upravo oko koncesije i nadležnosti, odgovarajući na zahtjev 24 zastupnika u PDPS. Od zajedničke komisije za koncesije zatraženo je da ovo pitanje riješi. Rok za to je produžen do polovine juna.

No, u jednom Petrović ima pravo, radovi se mogu nastaviti jer Ustavni sud BiH nije donio privremenu mjeru, iako je rasprava bila najavljena još u januaru. Razlog – nije bilo informacije o hitnosti, kako je novinarima obrazložio predsjednik Ustavnog suda BiH, Mato Tadić.

Osim neinformiranosti Ustavnog suda, još jedna stvar Elektroprivredi RS ide u prilog. Zakon o nepokretnoj imovini za funkcioniranje javne vlasti RS koji će naredne sedmice stupiti na snagu. Ukoliko ga visoki predstavnik ne stavi van snage, jer je je očito da to rukovodstvo RS neće uraditi, titular imovine, javnog dobra u RS postaje entitet RS.

I tako će ostati do neke nove apelacije Ustavnom sudu BiH koju već najavljuju u SDA, odnosno zahtjeva za ocjenu ustavnosti, a to je procedura koja traje, ili kako naglašava ekspert za državnu imovinu Muharem Cero, ne treba više sagalsnost državnih institucija za projekte poput HE na Drini ili Aerodroma u Trebinju.

Da li će visoki predstavnik nešto konkretno uraditi osim pisanja pisama rukovodstvu RS sa napomenom da ima mehanizme, odnosno da li te mehanizme treba upotrijebiti, mišljenja su podijeljena.

Saša Magazinović (SDP), smatra kako visoki predstavnik treba prestati glumiti političkog analitičara, Predrag Kojović (Naša stranka) kako je krajnje vrijeme da visoki predstavnik počne raditi svoj posao, Jelena Trivić (PDP) kako visoki predstavnik nije legitiman i nametanja odluke ne smije biti.

Sporni zakon stupa na snagu u četvrtak, kada će biti i predana apelacija Ustavnom sudu BiH. Da li će nova informacija o nastavku gradnje HE BUK Bijela inicirati plenarnu sjednicu Ustavnog suda i raspravu o privremenoj mjeri, za sada bez odgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare