Doktori i sportisti o postcovid simptomima: Nemam one jačine, oštrine da živim!

Vijesti 08. jun 202219:02 0 komentara

Koliko prebolovan koronavirus utiče na organizam? Je li postkovid veći problem od samog koronavirusa? Kakve su posljedice i na šta treba posebno obratiti pažnju?

Sve manje se govori o koronavirusu, ali simptomi postcovida sve su češća tema. U jeku pandemije, pošteđeni nisu bili ni sportisti. Skoro dvije godine nakon prebolovanog koronavirusa, bh.reprezentativka Anđela Delić i danas osjeća posljedice.

“Čulo mirisa koje sam tada izgubila nije se ni do dan danas vratilo. Samo nekih 20-30% osjećam miris. Vjerujte da je na početku stvarno bilo teško, pogotovo tu u predjelu pluća, otežano disanje, umor je bio povećan”, navela je Delić.

Koliko simptomi postcovida mogu biti učestali i raznoliki, na svom primjeru objasnio je i doktor Emir Solaković. Osim, gubitka čula mirisa, ukusa, sluha, prisutna je bila upala sinusa, problemi sa srcem, osip na koži i nadutost. Ali ni tu nije bio kraj simptomima.

“Mentalno ja sam imao problema da se ne mogu koncentrisati, da sam postao apatičan, sve mi svejedno. Postao sam nervozan, živčan. Nemam one jačine, oštrine da živim! Niko to nije primjećivao, ali vidim nisam ja to. Dobio sam gljivice u grlu, kako je imuni sistem pao. To mi je raslo, naveče nisam mogao da gutam i spavao sam, da se ne udavim, sjedeći”, objasnio je doktor Solaković.

Koronavirus izazvao je posljedice i kod pacijenata koji su imali teške simptome, ali i onih koji su se izborili sa lakšim simptomima. U svijetu se još uvijek istražuju posljedice koronavirusa na organizam, ali, neki simptomi se konstantno ponavljaju.
A nakon prebolovanog koronavirusa, građani se, između ostalog najviše žale na bol u grudima, otežano disanje, umor, nesanicu, probleme sa koncentracijom i ubrzan rad srca. Zabrinjavajuće je da su pacijenti uglavnom mladi ljudi koji se žale i na zaboravnost.

“Imamo sada i mlađe koji se u datom momentu ne mogu sjetiti, ili da mu treba znatno više vremena, šta je rekao, da li je zaboravio u datom momentu, pa ponovi istu stvar”, kazao je prim.dr. Mirsad Đugum.

Pregled kardiovaskularnog sistema bi trebao biti skoro pa obavezan. Ali i odlazak doktoru ukoliko se pojavi bilo koji simptom, kazao je doktor Solaković.

“Najbolje je, sve ovo što sam nabrojao, hiljadu ovih simptoma, idite specijalisti za to. Tražite doktora koji je to prebolovao, jer on zna, sve je prošao”, poručio je Solaković.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od početka pandemije preminulo je više od 15 hiljada ljudi. To našu državu svrstava na treće mjesto na svijetu po smrtnosti na milion stanovnika. Posljedice prebolovanog koronavirusa osjećaju gotovo svi, a stručnjaci navode da je potreban duži vremenski period kako bi potpuno nestali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!