Doktori protestovali u Mostaru i poslali poruku nadležnima

Vijesti 01. jul 202114:18 > 14:22 0 komentara
N1

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, danas je organizovao treće po redu protestno okupljanje. Danas su se u 13:00 sati okupili ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru i iznijeli svoje zahtjeve od kojih je ključni usvajanje Zakona o reprezentativnosti.

Kako su naveli Zakon o reprezentativnosti sindikata se mora donijeti nakon usvajanja Zakona o radu što se desilo prije pet godina.

“Ova procedura je potrajala dosad predugo i to je zakon koji će nam omogućiti da doktor zastupa doktora, odnosno, da o pravima doktora i radnim pravima odlučuju doktori, a ne ostali uposleni kao što je to dosad bio slučaj”, istakli su sa okupljanja.

Ako se usvoji zakon prestaju štrajkovi i protesti

Kako su naveli, ukoliko se ova procedura nastavi u dobrom smjeru, onda će danas biti posljednji protest koji će održati.

“Ako Vlada FBiH naredne sedmice uputi Zakon u parlament, onda bi procedura usvajanja bila u Predstavničkom domu pa u Domu naroda. Ukoliko u bilo kojem trenutku zapne na nekom koraku od usvajanja zakona, mi ćemo se vratiti organizaciji protesta te štrajku koji smo bili pokrenuli, ali sad ćemo ga zaustaviti ako bude zakon usvojen”, istakli su.

Cenzus se mora poštovati

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukturnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, je istakao da od Vlade očekuje da usvoji navedeni zakon.

“Taj zakon je dogovoren, ispregovaran, napisan i on je trebao da se nađe na sjednici federalne vlade koja upravo danas zasijeda. Trebalo je zasijedanje biti u Mostaru, ali nije i evo već treći put su nas izbjegli, ali razumijemo tu bruku i sramotu, teško je pogledati u oči doktore koji izađu na ulicu tražeći osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na sindikalno organizovanje”, kazao je Zaid.

POVEZANA VIJEST

Kako kaže, zakon koji je dogovoren, treba biti usvojen u cenzusu koji odgovara i sindikatu doktora.

“Treba biti upućen kao prijedlog na federalni parlament i trebao je biti usvojen koliko jučer kako bi se ova priča, bruka i sramota kojoj svjedočimo, više okončala”, naveo je.

Loš položaj doktora

Insistiranje na tome da doktori imaju poseban sindikat je, kako je dodao, zbog toga što svugdje u svijetu doktori imaju svoj sindikat i kolektivni ugovor na osnovu čega ostvruju svoja prava iz radnopravnog statusa.

“Ako je išta otvorilo oči kada je u pitanju sindikalno organizovanje doktora i ono šta treba jednoj državi je upravo pandemija kada je ovaj sindikat skretao i skreće pažnju onima koji donose odluke na neophodnost izmjene ne samo zdravstvenog sistema nego i zakonske regulative u boljoj borbi sa pandemijama koje će sigurno nastupiti i poslije koronavirusa. Dakle, sindikat doktora je mjera vrijednosti u svim državama kada je u pitanju zdravstveni sistem, a tako će biti i u našoj zemlji”, naglasio je Zaid.

Istakao je da položaj doktora nije ništa bolji ili lošiji nego onaj svih građana u BiH.

“To znači da je on jednako loš i rekao bih u nekim stvarima i katastrofalan. Katastrofalan je i zdravstveni sistem kojem svjedočimo iz dana u dan, sistem u kojem mi radimo i čiji smo mi nosioci, između ostalog, kroz sindikat doktora želimo da ga mijenjamo nabolje po svakog građanina ove države, Federacije i kantona. To je možda razlog zašto vlastodršci imaju takav otklon prema sindikatu doktora jer znaju da mi dolazimo s prijedlozima koji će biti za boljitak građana, a ne vlasti koji samo sebi prave usluge i poene”, poručio je Zaid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!