Doktorica upozorava: Ovaj period godine specifičan je za maligni melanom

Novi dan 29. jun 202209:18 > 13:57
Podijeli:
Izvor: N1

"Pacijenti mi dolaze s ljetovanja sprženi. Incidenca malignog melanoma nikada nije bila veća", riječi su doktorice Tamare Jovović - dermatologinje koja u već prvim danima ljetne sezone ima mnogo posla u saniranju posljedica neadekvatnog izlaganja suncu.

“Problem sa izlaganjem suncu jeste što pacijenti na početku ni ne osjete da im koža gori. Sunčeve zrake su svake godine sve jače i jače, a opekotine mogu ostaviti – ne samo kratkotrajne posljedice, već stvoriti i predispozicije za nastanak maligniteta kože”, pojašnjava Jovović.

UV zračenje, pojašnjava doktorica, djeluje na našu kožu tako što dolazi do mutacije DNK-a.

“Samim time omogućava se razvoj malignog melanoma kod jakog izlaganja suncu. Ovaj period godine specifičan je za maligni melanom”, upozorava gošća N1.

Dodaje kako je ove godine posebno veliki broj pacijenata sa “izgorenom” kožom u njenoj ordinaciji, a što ona pravda zatvorenošću u proteklim godinama. Godine koronavirusa su, dodaje, doprinijele da ljudi sada bez mjere hrle na sunce.

Poseban problem je činjenica da je broj malignih melanoma u porastu.

“Osobe svjetlije puti, a koji su u porodici već imali određene malignitete spadaju u posebno rizičnu grupu koja bi redovno trebala obavljati preglede”, naglasila je.

Onima sa većim brojem mladeža na koži kontrole se preporučuju svaka tri mjeseca.

No, kao u brojnim segmentima naših života, koronavirus je i po pitanju dermatologije donio određene promjene.

Jovović ističe kako je imala nekoliko pacijenata koji su poslije koronavirusa razvili vitiligo, ekstremne oblike ekcema, dva pacijenta sa malignim melanomom nakon covida..

Kako se zaštititi?

Savjeti su, naročito za one koji na ljetovanje odlaze u udaljene zemlje gdje ih klima lako može zavarati – da se ne izlažu suncu u periodu između 10 i 17 sati.

“Faktor 50 je izbor svakog dermatologa – bez obzira radi li se o odrasloj osobi ili djeci. To će nam omogućiti više vremena na suncu. Prava zaštita je i adekvatna garderoba, sunčane naočale, šeširić.. I za osobe sklone flekama od sunca postoje namijenjene kreme”, podjeća Jovović.

Zaštita je vrlo važna i za osobe sa aknama, iako na njih sunce može djelotvorno djelovati, ali zbog štetnih UV zračenja dolazi do poremećaja kože, što na jesen ponovo često izaziva erupciju akni.

Zato, je također, preporučljivo izabrati kreme za sunčanje koje pogoduju ovim osobama – to su fluidi, koji ne zatvaraju pore, postoje i kreme za sunčanje koje u svom sastavu sadrže i kremu protiv akni, naglasila je Tamara Jovović u programu N1.

Ističe još jedno zanimljivo uputstvo – pušači ne bi trebali konzumirati betakaroten, često hvaljeni saveznik dobre kože.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad