“Dolazak Milanovića na godišnjicu HVO-a je pokušaj da promijeni historiju”

Vijesti 08. apr 202212:51 > 13:36 4 komentara
N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi u Mostaru na centralnoj svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), prilikom čega će uručiti i određena odlikovanja. Ovakav čin izazvao je oštro negodovanje Udruženja logoraša iz Mostara, čiji je predsjednik Emir Hajdarević za N1 naveo da Milanović ovim dolaskom negira počinjene zločine.

“Što se tiče dolaska Zorana Milanovića Mostaru da bi odlikovao neke pripadnike HVO-a i da pri tome pokuša da HVO stavi na poziciju koja njima apsolutno ne pripada je njegov pokušaj da minimizira zločine koje je HVO počinio, ali i da ih negira. Smatramo da je ovo nastavak pokušaja istog čovjeka, usmjerenih ka aboliranju HVO-a i politike koju je provodila tadašnja tzv. Herceg-bosna na ovim prostorima i da pokuša da izmijeni historiju”, govori Emir Hajdarević za N1.

Hajdarević podsjeća i na presude Suda u Haagu, naglašavajući da historija ne može biti izmijenjena.

“Napokon bi i Milanović trebao da počne da govori istinu o onome za što je presuđeno rukovodstvo tzv. Hrvatske republike Herceg-bosne počinilo na ovim prostorima, kao i da prihvati tu činjenicu, bez obzira sviđala se ona njemu ili ne. Istina je jedna i ona se ne može mijenjati”, naglašava predsjednik Udruženja logoraša iz Mostara.

Podsjetimo, Milanović će, nakon polaganja vijenaca, učestvovati na svečanosti u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, gdje će obratiti prisutnima, dok medijima nije dozvoljen prenos njegovog govora. Milanović će uručiti i odlikovanja, između ostalih, odlikovat će i Ivu Lozančića Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo.

Pripadnici Udruženja logoraša iz Mostara ističu da su ovakva odlikovanja neprihvatljiva, te da vraćaju na ratne devedesete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare