Dom naroda kao poligon za opstrukcije u Federaciji BiH: Šta je sve blokirano?

Vijesti 26. jan 202213:59 > 17:29 0 komentara
N1

Stav nekoliko stranaka u FBiH (SDA, DF, SDP, Naša stranka), kada je riječ o izbornoj reformi, jeste da se fokus stavi i na reduciranje nadležnosti domova naroda. Posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da se nefunkionisanje brojnih institucija u entitetu ogleda upravo kroz opstrukcije u Domu naroda FBiH. U nastavku podsjećamo na neke od blokada.

Potpredsjednik FBiH, Milan Dunović, nedavno je za N1 izjavio kako predsjednik FBiH, Marinko Čavara, već izvijesno vrijeme blokira popunjavanje Ustavnog suda BiH, iako je VSTV procedure završio prije dvije godine.

Posljedica toga je nefunkcionisanje Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa (Ustavni sud FBiH). Predsjednik Federacije već tri godine odbija pokrenuti proceduru za imenovanje nove Vlade Federacije BiH.

Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH (većinski kadrovi HDZ), obara veliki broj zakona i dokumenta koje je usvojio Predstavnički dom.

“Trenutno se u Domu naroda nalazi 37 blokiranih prijedloga i nacrta zakona. Neki od njih su: Zakon o gasu, Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, Zakon o koncesijama, izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca, prijedlog Zakona o provođenju sudskih odluka, nacrt Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, prijedlog Zakona o prekršajima, prijedlog Zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda, prijedlog Zakona o slobodnim zonama, prijedlog Zakona o plinovodu Južna interkonekcija između BiH i Hrvatske, Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i td.. Ovakav sistem neminovno znači tromost, nefunckionalnost čak i u normalnim okolnostima u kojima nema političkih blokada”, kaže za N1 Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Zaustavljeno je i niz drugih bitnih odluka poput Strategije razvoja Federacije 2021.-2027., ali i prijedlog Prostornog plana Federacije. Na usvajanje u Domu naroda FBH čeka oko 200 izvještaja federalnih institucija, prethodno prihvaćenih u Predstavničkom domu.

Upravo o ovome je, između ostalog, u posljednjoj analizi pregovora o izbornoj reformi pisao i austrijski Der Standard.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!