Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdio izbor sudija Ustavnog suda

Vijesti 19. okt 202214:11 4 komentara
N1

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je predloženom dnevnom redu bio izbor sudija Ustavnog suda FBiH, održana je danas u Sarajevu. Sjednica je kasnila pola sata i nakon žustre rasprave, delegati su potvrdili imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH sa 33 glasa za, šest suzdržanih i šest protiv. Tako su Ajša Softić, Mirko Miličević i Branimir Orašanin imenovani na funkcije.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara uz saglasnost potpredsjednika FBiH donio je ovu odluku.

“Formalno sam izašao kao predlagač. Najvažnije je da uradimo ono što štiti ustavni poredak i da imamo popunjen Ustavni sud FBiH i Vijeće za vitalni nacionalni interes. Ajša Softić, Mirko Miličević i Branimir Orašanin su odgovorni i znaju se nositi sa pritiscima. I na temelju svega rečenog trebamo potvrditi ovo odluku i moj prijedlog”, rekao je Čavara na početku obraćanja.

Delegati su u raspravama postavljali pitanja zbog čega se čekalo nekoliko godina kako bi se ova odluka donijela i zbog čega su onemogućivali rad Suda koji nije mogao razmatrati apelacije Vijeća za vitalni nacionalni interes. Istakli su da ne žele produbljivati krizu i da su zbog toga odlučili da glasaju ‘za’ na kraju njihovih mandata, i da je ova trakavica isključivo politička priča i sukob vladajućih HDZ-a i SDA.

“Radi javnosti je važno da se kaže da smo bili u situaciji da je pravosudna reforma u ovoj zemlji propala. Drago mi je da su međunarodni predstavnici javno kazali kako je taj projekat, i pored njihove dobre volje, bio bezuspješan. Čovjek koji je na američkoj crnoj listi danas izlazi za govornicu i govori nam da nešto moramo potvrditi. Predsjednik Vlade je drugi čovjek na američkoj crnoj listi. Posao treba završiti bez posljedica i ne treba talasati. Tužilaštvo nijemo od 2009. gleda kako političari divljaju nad ovim institucijama. Ništa nisu uradili za Ustavni sud i njegovu ulogu po pitanju Vijeća za vitalni nacionalni interes. Zaključak priče je da je sve obesmišljeno i institucije. Posebne institucije konkursa. Ovdje kažu da su samo najbolji kandidati ovdje, a to je netačno. Nažalost, mi ovdje na ovoj listi imamo, ne sporim stručnost, ali se radi o najbližem srodniku potpredsjednika vladajuće stranke. Toliko su obesmislili ovu instituciju i sad su ti ljudi kao spasioci. Mi sa ovim nastavljamo lošu političku pragmatičnost”, rekao je Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda PFBiH.

Nakon rasprave u Domu naroda Parlamenta FBiH, delegati su ipak svojim glasovima potvrdili prijedlog predsjednika FBiH, te su imenovali sudije Ustavnog suda FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare