Dom naroda PS BiH nije podržao ukidanje duplih funkcija

Vijesti 27. apr 202118:16 1 komentar

Doma naroda Bosne i Hercegovine nije usvojio prijedlog izmjena Izbornog zakona kojim bi se ukinule duple fukcije političkih predstavnika. Prijedlog je to bio zastupnika Saše Magazinovića, koji je prethodno dobio podršku u Zastupničkom domu. Jednako tako Dom naroda nije prihvatio ni prijedlog da im se ukinu jubilarne nagrade. Na koncu, podršku u prvom čitanju dobio je prijedlog zastupnik Denisa Zvizdića da se mijenja Zakon o strancima u kontekstu lakšeg deportovanja migranata koji čine krivična djela. Dom naroda izabrao je i članove iz svojih redova za zajedničku grupu koja će se baviti dogovaranjem izmjena Izbornog zakona.

Ako je neko izabran da građane predstavlja u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a istovremeno obnaša neku od funkcija u izvršnoj vlasti, parlamentarni mandat mora privremeno zamrznuti. Bio je to prijedlog zastupnika Saše Magazinovića, no, nije bilo volje delagata iz klubova Srba i Hrvata, tačnije članova SNSD-a i HDZ-a.

“Većina ovog što ste vi iznijeli je što se nas tiče ok prihvatljivo kao takvo i mislimo da trebamo uvesti jedan standard ponašanja, ali izmjene koje bi eventualno usvojili u drugom čitanju ovog teksta stupaju tek nakon narednih izbora. A mi s druge strane imamo vrlo jasnu obvezu i zbog toga smo protiv da čak do kraja šestog mjeseca prema sporazumu koji smo potpisali u Mostaru između dvije političke opcije i pet predstavnika međunarodnih institucija usvojimo izmjene i dopune Izbornog zakona”, kazao je Dragan Čović, delegat Kluba Hrvata u DN BiH (HDZ).

Nema podrške ni za ukidanje jubilarnih nagrada

Podršku nije dobio ni prijedlog da se zastupnicima i delegatima ukinu isplate jubilarnih nagrade. Razlog: Ustavnopravna komisija prethodno zaključila, kako to ne bi bilo u skladu s Ustavom.

“Kako će to biti protuustavno da nekome od njih uzmeš 800 maraka svako 10 godina to je protuustavno, ne znam, i onda mi višestruki povratnici u penziju koji pri tome otpremnine drže moralne lekcije, ja sam stvarno šokiran ovim. Možda im treba? Pa treba im zato što se radi o bahatoj i gladnoj kasti pohlepnim i bezobzirnim ljudima koji gledaju gdje će se uvaliti u koju komisiju koja se plaća ovi ad hoc, daj mu džaba auto, daj mu džaba da ruča, ako može negdje da putuje i onda dođe i kaže ugrožena su može biti i ljudska prava time ako se to ukine”, istakao je Magazinović.

Propala incijativa za jednaka prava za Srbe u četiri kantona

Propala je inicijativa Denisa Bećirovića, SNSD i HDZ su glasali protiv jednakih prava za Srbe u četiri kantona, u kojima nisu konstitutivni. Bili su protiv jednakopravnosti bosanskog jezika i ćirilice u istim kantonima.

“Gledajte ja mislim da se pozicija ćirilice ili bilo kog jezika u BiH neće promijeniti zaključcima nego institucionalnim djelovanjem institucija koje su zadužene da to rade, ta populistička priča neće riješiti ni srpsko ni hrvatsko ni bošnjačko pitanje nego rad institucija i dobro bi bilo da je bio danas poziv institucijama da rade svoj posao, a ne da se odgovara zaključkom na zaključak”, kazao je Nikola Špirić, delegat Kluba Srba u DN BiH (SNSD) .

Neki su kritikovali rad Doma naroda, gdje većina nerijetko obori prijedloge i inicijative, iako su prethodno za iste glasali i njihove stranačke kolege i Zastupničkog doma.

“Mi smo došli do situacije da i ono što bi svi podržali ne može da prođe u Parlamentu BiH upravo zbog želje da se blokira kompletna situacija a mislim da je tu već evidentno da prije svega SNSD i HDZ zajedno to rade a SDA je svakako treći partner u tom poslu”, kazao je Mladen Bosić, delegat u Klubu Srba DN BiH (SDS).

Dom naroda prihvatio je prijedlog da ovu instituciju na pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, predstavljaju delegati Munib Jusufović, Bariša Čolak i Sredoje Nović. U istoj radnoj grupi biće i šefovi klubova stranaka iz Zastupničkog doma, te tri predstavnika Vijeća ministara. Uprkos negodovanju mnogih, radnu grupu neće činiti i članovi Centralne izborne komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare