Dom naroda PSBiH nije usvojio izmjene Zakona o javnim nabavkama

Vijesti 02. mar 202114:32 > 14:37 3 komentara
N1

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nisu usvojili danas Izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. Drugi krug glasanja nije bio moguć zbog toga što sjednici nije prisustvovao dopredsjedavajući Dragan Čović te ove izmjene idu na usaglašavanje. Glasanju je prethodila žustra rasprava koju je pokrenuo Denis Bećirovič kazavši da se "SNSD vodi dokumentom SANU2 u kojem se navodi kako trebaj uraditi sve da se obezvrijedi, obesmisli i onemogući rad PSBiH".

Za je glasalo devet delagata iz FBiH, protiv i jedan suzdržan su bili iz RS, što znači da je postojala opća, ali ne i entitetska većina.

“Kada je Špirić govorio o paralizi sistema po dubini, to je rečenica na koju itekako treba obratiti pažnju i možda je vrijeme da suštinski progovorimo o nekim stvarima, ove izmjene i dopune dva zakon su samo vrh ledenog brijega. Imate kompletan Parlament koji nikada nije neefikasniji, Vijeće ministara koje ne dostavlja zakone, imate paralizu o kojoj Špirić govori. Razlog je u tome što imamo u strateškom dokumentu koji slijedi SNSD piše da treba koristiti sve mehanizme da se obesmisli, obezvrijedi i onemogući rad PSBiH. U strateškom dokumentu koji slijedi SNSD piše da u PSBiH treba obarati čak i one zakone koji nikakvu štetu ne nanose entitetu RS, u strašekom dokumentu koji slijedi SNSD piše da kada tako rade da je to važno sredstvo da se dokaže nemogućnost funkcionisanja institucija i države BiH. Ako me pitate koji je to dokument, to je memorandum SANU 2 koji se uveliko provodi, a ovo što gledamo godinama i danas to je to. I ljudima treba reći suštinu, da zna svaki ambasador ovdje, svaka politička partija i svaki građnin ove zemlje. Zemlja tone upravo zbog takve politke, ali BiH će opstati, pobijedit će ona takvu politiku. Nažalosti ispaštaju svi građani ove zemlje”, rekao je Bećirović.

Nikola Špirić mu je oštro odgovorio kazavši kako se “zabrinuo da ima neki dokument za kojeg on ne zna te da dokumente koje Bećirović spominje nije pročitao niti su politika SNSD-a”.

“Način na koji ste danas pokušali pomoći građanima BiH je doveo i dovest će u sitauciju da se nalaze u jednom bezvazdšunom prostoru i žao mi je što je vaš prijedlog podržača SDA. Vas ne interesuje imaju li građani vakcine u BiH nego preko nesreće hoćete do ministarstva zdravlja koje neće riješiti problem. Kakve veze ima taj dokument s Vladom FBiH da vakciniše stanovništvo i ako neki dokument postoji od SANU zlonamjerno tumačite.Da se pita nikola Špirić živjeli bismo u sretnijoj zemlji. Ubacili ste temu koja nas je udaljila, manite se svađanja. Vidim da vam smetaju Srbi i u BiH i Srbiji”, rekao je Špirić.

Dušanka Majkić je istakla kako će “podržati uvijek sve ono što je u skladu s Aneksom IV Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Učestvovat ćemo u svim dogovorima u cilju traženja rješenja, nećemo biti oni koji će danas reći jedno, a sutra drugo. Naši principi su jasni”, poručila je.

I za dopune Zakona o lijekovima BiH glasalo je devet delegata, četiri protiv, a jedan suzdržan. Zakon je danas bez podrške jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske i ide na naknadno usaglašavanje koje se ne može obaviti bez prisustva Dragana Čovića.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare