Parlament BiH: Šta su danas radili? Ništa! Jesu li se svađali? Jesu!

Vijesti 08. apr 202119:54 > 19:55 0 komentara
N1

Šta su radili delegati u Domu naroda BiH na 16. sjednici ? Ništa! Jesu li se svađali? Jesu. Ovako bi se mogao opisati rad delegata koji su potrošili 3 i po sata. U prvom dijelu da se svađaju, u drugom da usvoje razne izvještaje i odluke.

Sjednica Doma naroda BiH, počela je pozivom na hapšenje.

“Pozvao sam na hapšenje Dodika, ako krene u rušenje države, Ustava i zakona”, kazao je Denis Bećirović, delegat kluba Bošnjaka.

“Svi funkcioneri praktično i mi ovdje. Dajte da izađemo. Bolje danas da se raziđemo. Ja neću da slušam ovdje optužbe da treba hapsiti ni mene ni Milorada Dodika, ni bilo koga”, odgovorio je Sredoje Nović, delegat kluba Srba.

“Mene danas je na neki poseban način iznenadilo da se jedan od kolega pozvao na klub, pa čak se proširilo na drugi klub. Na klubu Hrvata se danas na ovu temu nije razgovaralo”, kazao je Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Ni u drugom satu sjednice nismo mogli čuti bolje tonove.

“Svjedoci smo njegovih izljeva mržnje svake sjednice ovog Doma. To su današnji predlagači ovog zakona”, kazala je Dušanka Majkić, delegat kluba Srba.

“Ja vas molim, da ničim nemate pravo i ovo vam je zadnji put, da mi govorite da ja sjedim u Klubu jednog naroda i da zastupam drugi. Ja ne znam ko vam je za to dao za pravo. Ko ste vi? Ko ste vi tako da razgovarate”, istakao je Zlatko Miletić, delegat kluba Hrvata.

Ako vas zanima o čemu se radilo. U prvom dijelu, Denis Bećirović, delegat iz Kluba bošnjaka je tražio da se osude izjave Milorada Dodika o izdvajanju RS iz BiH, a u drugom dijelu govorilo se o izmjenama Krivičnog zakona koji se tiče negiranja genocida i drugih zločina u BiH. Nije se, osim dizanja tenzija, moglo čuti bilo kakvo rješenje, recimo oko Izmjena zakona o javnim nabavkama kojim bi se, pojedini smatraju, rješio lakši uvoz vakcina u BiH. Ili smjena ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića koja je bila glavna tačka dnevnog reda, ali je skinuta. Treba SNSD-u vremena, kaže predsjedavajući Doma naroda. Igor Radojičić, nije prihvatljiv, jer nije nestranački kadar.

“Radojičić je jako eksponiran kao SNSD-ov kadar i po ovim principima nam je nažalost neprihvatljiv. Inače, kao čovjek i kao političar bi bio prihvatlji, ali nije u skladu sa principima”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda.

“Samo je napravljena mala pauza da se ne izjašnjavamo i to je pravo svake političke partije, ali da ćemo izjašnjavati, sigurno hoćemo. Kako ćemo se izjašnjavati? Vidjećemo. Mislim da ovom skidanju sa dnevnog reda su kumovale mnoge izjave koje bi da prave blokadu i opstrukcije. Mislim da BiH ne treba u ovom trenutku najmanje trebaju blokade i opstrukcije”, dodao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Smjena Lučića će doći na red nekada, hapšenje koje neki priželjkuju, možda nikada. Sve je populizam, smatraju pojedini delegati

“To se dešava konstantno od grupe elegata ili poslanika. Ja mislim da su to političe provokacije. I sa druge strane to je objeručke prihvaćeno jer otvara diskusiju oko starih sukoba, oprečnih mišljenja, zaštite nacionalnih interesa sopstvenog naroda”, kazao je Mladen Bosić, klub Srba.

Osuda izjava, spominjanje rata, pozivi na hapšenje, međusobne optužbe i na kraju sat i po glasanja o nečemu što ne znači građanima BiH osim što znači institucijama ove zemlje. Na kraju, rad 0, efekat 0.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!