Dom “Rada Vranješević” će biti pod posebnim nadzorom nakon obljube štićenica

Vijesti 02. feb 202218:58 > 03. feb 2022 09:30

Direktor Doma za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" u Banjaluci, podnio je ostavku nakon što su u javost procurile infofmacije da su dva zaposlenika ovog doma obljubila dvije maloljetne štićenice. Prije pet dana uhapšen je jedan od uposlenika Doma za koeg se sumnja da je počinio krivično djelo. Međutim ovo nije jedini slučaj.

Klupko se počelo odmoravati kada je policija prije pet dana uhapsila A.K. zbog sumnje da je obljubio štićenicu doma. Direktor kaže dva puta su prijavljivali slučaj, dva puta je okružno javno tužilaštvo donosilo odluku o obustavi istrage. Nakon treće prijave uslijedilo je hapšenje, a u međuvremenu u domu je proveden diciplinski postupak.

“Ali je utvrđeno da je radnik u svom iskazu potvrdio da je odlazio kod očuha maloljetne i da je tom prilikom predao bombonjeru i piće da je sa svojom djevojkom podsjetio maloljetnu dok je bila smještena na klinici za psihijatriju da je tom prilikom poklonio brojanicu kao i da je u više navrata ostvario kontakt sa majkom”, naveo je Vladimir Kajkut, direktor doma “Rada Vranješević”.

No, ovo nije jedini slučaj.

“Djevojka koja je također korisnica usluge smještaja u domu, prijavila je zloupotrebu, odnosno, obljubu od drugog radnika i mi smo također pokrenuli postupak na način da smo isti dan prijavili policijskim organima, a nakon toga isti dan pokrenuli i disciplinski postupak”, dodao je Kajkut.

Ko je zakazao trebalo bi se utvrditi s obizirom na to da je od prve prijave tužilaštvu prošlo godinu i po, a od druge 40 dana. No hoće li iko odgovarati?

“Da li su oni koji rade u Domu i koji su prvi pozvani da se brinu o toj djeci znali za to, da li su to prepoznali i da li su adekvatno reagovali i da li postoji njihova odgovornost, svakako će se utvrditi kroz dalju istragu ali i Tužilaštvo je to koje na osnovu svega onoga što prikupimo u istrazi i dostavimo Tužilaštvu će odlučiti o podizanju optužnica”, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja RS radi stručne nadzore u Domu, ali su napomenuli kako ministarstvo nije istražni organ niti organ koji sudi, već neko ko s aspekta stručnosti, organizacije i metodologije rada priprema izvještaje te da će to i nastaviti raditi.

“Moram reći da će on biti pod posebnim nadzorom Ministarstva, s obzirom na to da i ta nova osoba koja bude imenovana će imati punu podršku, shodno planu koji ćemo kroz preporuke izdati kada govorimo o potpunom vraćanju svih onih aktivnosti koje dom ‘Rada Vranješević’ u svom ovom sistemu ima. Ono što moram da napomenem da je u okviru ovog cijelog slučaja najveći interes djece, štićenika Doma ali prije svih njih štićenica koje se smatra da su bile žrtve seksualnog nasilja”, pojasnio je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Ovakvi slučajevi potresaju cijelu zajednicu ali i ostale štićenike u Domu “Rada Vranješević” kojih je u ovom trenutku 110. Samo u posljednjih godinu u Dom je stiglo 50 djece. Iz Doma tvrde kako djeca imaju zaštitu ali i da imaju mali broj vaspitača, te da policija preventivno obilazi dom u večernjim satima. No, nakon ovakvih slučajeva očito sve to i nije dovoljno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad