Dom zdravlja Vrazovo od danas je deveti punkt za imunizaciju u KS

Vijesti 01. nov 202118:47 1 komentar
N1

Sarajlije koje žele primiti vakcinu protiv Covida 19 od danas to uslugu mogu primiti samo u pripadajućem Domu zdravlja. Sarajevska Zetra za tu namjenu, nakon šest mjeseci zatvorila je svoja vrata. Vakcinacija u pojedinim Domovima zdravlja traje oko tri mjeseca, bez problema - barem za sada.

Umjesto Zetre, svoja vrata za vakcinaciju građana Kantona Sarajevo koji žele primiti vakcinu protiv Covida 19 otvorio je Dom zdravlja Vrazovo. Biće to deveti punkt za imunizaciju stanovništva u ovom kantonu. Procedura je, kažu odgovorni, ostala pojednostavljena. Vakcinacija se može obaviti bez najave. I u svakom Domu zdravlja dostpune su sve vrste vakcina.

“Mi ćemo putem naše službe da distribuiramo tačno onoliko koliko organizacione jedinice budu tražile. Sutra se zaprimaju vakcine Moderne, nešto više od tri hiljade, i još nešto više od 600 doza Pfizera koji je predviđen za treću dozu pacijenata koji su imunokompromitirani, tako da će biti na raspolaganju Sinopharm, Pfizer, Moderna, čekamo od JZJZ FBiH još uvijek potvrdu da vidimo koliko je ostalo doza Aastrazenece za prvu vakcinaciju, imamo za revakcinaciju”, pojasnio je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju KS.

U ostalih 8 punktova vakcinacija se obavlja već tri mjeseca. Za sada nesmetano, kažu iz JU Domovi zdravlja KS.

“U kadrovskom smislu ovo nam ne predstavlja neki veliki problem niti je neki veliki napredak, to je naš kadar koji je bio u Zetri, samo vraćen ponovo pod okrilje Doma zdravlja jer vi znate da je gore bilo negdje pedesetak ljekara tehničara i sestara medicinskih, prema tome nama je cilj da Dom zdravlja kao deveti vakcinalni punkt Vrazovo ima neki kontinuitet, i ono što je dobar pokazatelj od jutros jeste da ima interesovanja”, saopštio je danas Arman Šarkić, portparol JU Domovi zdravlja KS.

No, iz Sindikata radnika JU Domovi zdravlja nisu optimistični oko toga da li će tako i ostati. Povučeni kadar iz Zetre neće popuniti sve rupe u ovim zdravstvenim ustanovama. Povlačenje kadrova na nove vakcinalne punktove odrazit će se, poručuju, na ostale oblasti.

“Te Covid ambulente, kontejneri u kojima se uzimaju brisevi, vakcinalni punktovi, masovne vakcinacije, to su stvari koje nismo imali i to su stvari koje mi sada popunjavamo iz postojećeg kadra, ljudi rade na dvije ili više pozicija da bi se proces rada koliko toliko zadovoljio, niko od odgovornih, od kreatora tih politika počevši od ministarstva, premijera, vlade, ne želi da preuzme odgovornost za to kada mi kažemo da je kvalitet i sigurnost usluge narušen”, naglasio je Jasmin Avdović iz Sindikata radnika JU Domovi zdravlja KS.

A vrlo je važno da se proces imunizacije obavlja neometano, kako bi na vakcinaciju protiv Covida 19 privukao veći broj građana. Iako je u KS skoro 50 posto imuniziranog stanovništva – od kolektivnog imuniteta smo i dalje daleko.

U BiH je tek oko 20% stanovništva primilo vakcinu protiv Covida 19. A stručnjaci upozoravaju da smo virusu korona već dali i previše vremena i prostora za transmisiju. Pri svakom prelasku sa osobe na osobu, objašnjavaju, on mutira, i do sada je savladavao načine da uveliko ugrozi zdravstveno stanje pa čak i onih najmlađih. Jedini način za izbjegavanje težih kliničkih slika i odraslih, ali sada i djece, je upravo imunizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare