Domaći političari bez dogovora, Dodik sve “posmatrao” iz Rusije

Vijesti 03. dec 202119:17 1 komentar
N1

Jesu li sastanci s najvišim međunarodnim dužnosnicima o reformi izbornog zakonodavstva u BiH približili stavove domaćih političara? Prve izjave govore kako pomaka za sada nema. Iako je Bakir Izetbegović nagovijestio kako će HNS tijekom vikenda odlučiti o brisanju nacionalnih prefiksa u eventualnom sporazumu i izmjenama izbornog zakona, prevario se. To se desilo već danas. No, u Zaključcima HNS-a posebno je naglašeno legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ono mora ostati jasno definirano kroz institucije Predsjedništva BiH i domova naroda. A, sve to mirno gleda treći koalicijski partner Milorad Dodik, iz daleke Rusije.

Predsedsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović, dan poslije završenih pregovora u Delegacijji EU, poručuje kako je sredina decembra rok da se postigne konačan dogovor ili neće biti prostora za usaglašavanje izmjena izbornog zakona. Čović ne odustaje od legitimnog predstavljanja.

“To su čak kazala najveća većina, pod znacima navoda, probosanskih stranaka. Izbjegavam taj naziv jer nema svrhe, koji su bili na jednom tom zajedničkom sastanku. Svi su kazali da nema smisla da se Hrvatima bira član Predsjedništva itd. Kad dođemo do toga kako to napraviti i kada mi ponudimo dvije izborne jedinice, da to bude automatizam ili ne znam, neizravni izbor ili neki treći, a ponudili smo četiri ili pet iz HDZ-a. I sada je sve otvoreno, nema ništa prikriveno”, saopštio je danas Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Mostarski sporazum Čovića i Izetbegovića, u početku je djelovao kao konačan put ka izmjenama Izbornog zakona BiH, ali analizom, jasno se vide i njegovi nedostaci. U samom sporazumu, jasno stoji kako će se osigurati legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda, da će se ispoštovati i preporuke OSCE-a i Venecijanske komisije, ali i implementirati sve presude Evropskog suda za ljudska prava. Čini se da su upravo ovim posljednjim politički lideri sporazumom zakomplikovali situaciju.

“Gospodin Čović je po meni pretjeran ziheraš. Traži da se nešto 100 posto garantuje što je nemoguće. Ne možemo mi pružiti mogućnost gosp. Sejdiću i gosp. Finciju da se kandiduju i garantovati da oni neće biti izabrani, nego Hrvat. Ono što traži gospodin Čović je otprilike to”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Opozicija: Osujetili smo HDZ-SDA plan

Iz opozicije tvrde da je plan koji su imali HDZ-SDA o legitinom predstavljanju, osujećen. Prošao bi, tvrde, da nisu bili na sastancima.

“Uspjeli smo u najboljem slučaju zaustaviti taj plan, u najgorem slučaju, ako ništa, dobiti na vremenu da daljnjim diplomatskim i domaćim naporima zaustavimo etnifikaciju BiH i formiranje treće izborne jedinice”, rekla je ovo Sabina Ćudić iz Naše stranke.

“Neka se partneri u FBiH dogovaraju, samo neka niko ne dira RS”

U svemu ovome treći partner u vlasti, u dalekoj Rusiji realizuje interese Republike Srpske. Milorad Dodik je bio samo jedan dan na pregovorima, a potom se uputio u Moskvu kako bi se sastao sa Putinom. Njihov razgovor nije zabilježila ni kamera, ni fotoaparat, ali su iz Kremlja potvrdili susret. Dodik je,kaže, Putinu prenio svoje viđenje situacije u BiH, a ovaj njemu prenio svoj stav.

“Po čemu je predsjednik pažljivo naravno saslušao ono što sam imao da kažem. Dao podršku prije svega međunarodnom pravu, poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, održavanju mira, primarno održavanju mira i potrebi što većeg angažmanja na razgovoru sa različitim partnerima”, rekao je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Dogovorio je, kaže Dodik , da će cijena gasa ostati ista i da će gasovod “južnog toka” ići ka RS-u, od Rače do Banjaluke. O dogovoru oko Izbornog zakona, prenio je svoju davnu tezu – neka se partneri u FBiH dogovaraju, samo da niko ne dira Republiku Srpsku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare