Donesena odluka ko se vraća u školske klupe u Kantonu Sarajevo

Vijesti 05. feb 202113:25 > 15:02 0 komentara
N1

Od 8. februara u školske klupe vraćaju se učenici 9. razreda osnovnih škola te završnih razreda trogodišnjih i četverogodišnjih srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Kako je rekla ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, nastava će se odvijati uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.

“Uputstvo za izvođenje nastave je dorađeno, uz inpute Udruženja roditelja KS, te smo ga poboljšali. Sve upute su predmet stalnih promjena u skladu sa epidemiološkom situacijom”, kazala je ministrica.

Ministar zdravlja KS Haris Vranić kazao je kako će pratiti epidemiološku situaciju i prilagođavati se mjerama u skladu s njom.

“Najčešće pitanje bilo je da li djeca trebaju nositi maske od 6. godine. Mi smo mišljenja i donijeli smo takvu odluku, pozivjaući se na standarde WHO, da je nošenje makse obavezno tokom boravka u školskim prostorima. Pripremili smo i brze testove, a prije početka nastave će se vršiti epidemiološka anaketa nastavnog osoblja. Svi oni koji budu imali neke znake covida su obavezni i zakonski i moralno da to prijave da bismo učinili testiranje potencijalnih pozitivnih pacijenata, a kako bismo isključili mogućnost da bi neko od nastavnika proširio zarazu”, kaza oje Vranić.

Informacije je usvojena na prošloj sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!