“Donijela sam taj dan nešto malo da prodam… i ja sam trebala biti mrtva”

Vijesti 05. feb 202219:40 > 06. feb 2022 09:02
N1

Teška sjećanja i rane u dušama samo se povećavaju kako vrijeme prolazi - ključna je poruka preživjelih. Danas je 28. godišnjica masakra na Markalama i protiče i dalje uz istu misao: Da se nikada nikome ne ponovi.

”Ja sam tog dana došao od kuće ovdje sa dva prijatelja da kupimo namirnice. Onda smo krenuli da pijemo kafu… 30 metara dalje smo otišli i pala je granata”, prisjeća se Rafet Skenderović.

Granata koja je usmrtila njegove najbolje prijatelje i još 66 osoba. Metež koji je nastao teško je opisati, dodaje sa suzom u oku. Muk, jecaji i bol. Taksisti se prisjećaju masakra. Cilj je bio samo prevesti ranjene do bolnice.

”Nisam gledao kakav je i šta je… bilo je samo važno staviti osobu u auto i voziti do bolnice…. kada se ovako… to se možda na momente zaboravi, ali kada ovako pričaš, sjeti se čovjek svega”, govori nam Esad Hadžimuratović.

Svemu je svjedočila i Šefika Skorupan. U tom trenutku, obzirom da je ranije teško ranjena, bila je u bolnici.

”Čak sam sve kroz prozor gledala, kako dovlače ranjene u bolnicu. Ovo je pakao, pakao šta su nam uradili”, izjavila je na današnju godišnjicu Šefika Skorupan.

“Kao da je bio samo jedan tren”

Krikovi i umiranja zavladili su tada, priča nam. Doktori su davali sve od sebe da saniraju više od stotinu ranjenih osoba.

”Drži vas neko za ruku dok vi pomažete drugom pacijentu, osjetite taj stisak, pa popusti… zaustavljate krvarenje, anestiziolozi su tu, pomažu… vjerujte kao da je sve to bio samo jedan tren, kao da je bio samo jedan trenutak”, prisjeća se mučnih scena Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice u Sarajevu.

U tom samo jednom trenutku mnogi su ostali bez sinova, kćerki, muževa, braće, supruga. Sejda Guča sa slikom njemačke novinarke u ruci. Do kraja života biće joj, kaže, zahvalna jer je tada prenijela njenu priču.

”Donijela sam taj dan malo nešto da prodam na pijaci… granata je onda pala, nije se čula ni huka ni ništa. Trebala sam biti mrtva, geler mi je pogodio ruku. Geler mi je ovdje još, ne smiju ga izvaditi”, objašnjava Sejda Guča.

Geleri u tijelima, bol u dušama. Tokom opsade Sarajeva ubijena je i jedanaestogodišnja Irma, kćerka Fikreta Grabovice.

”Teško je bilo i nemoguće provesti 1425 dana u takvim okolnostima… sve su to zločinci i agresori koristili da ubiju duh građana Sarajeva kako bi ostvarili svoje sulude planove”, izjavio je danas Fikret Grabovica.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, Sud u Haagu na doživotnu kaznu zatvora osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa. Osuđeni su i Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, kao i Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad