Došli bolji dani za turizam u BiH, ali veća pomoć nadležnih i dalje izostaje

Vijesti 23. jul 202118:53 0 komentara

Veliki broj turista očekuje se u Mostaru ovog vikenda, a već je vidljiv njihov povratak i u glavni grad BiH. Nakon prošlogodišnje krize, turistički radnici ove sezone ipak nisu nezadovoljni. I dalje izostaje veća podrška nadležnih, no sada se otvaraju i nove mogućnosti.

U posljednjih stotinu godina kazandžijska radnja Kobiljak nikada nije bila prinudno zatvorena. No, prošle godine koronavirus je zatvorio njena vrata. Finansijski gubici su bili veliki. Ove godine je drugačije. Radi se punom parom, a turisti su sada tu.

“A ova godina je znatno bolja, naravno. Nadam se da će biti još bolja. Očekujemo još više stranaca, Arapa, Turaka i susjednih turista koji su nama najdraži, najlakše nam je sa njima poslovati”, kazao je Ahmed Kobiljak.

Autentičnost Bosne i Hercegovine

Upravo turisti iz susjedstva najčešći su gosti u BiH, posebno građani Srbije. Sada ponovo dolaze turisti i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Turske i Amerike. Marija iz Španije je jedna od rijetkih turista iz ove zemlje.

“Ja sam zapravo zaista uživala kada sam bila zadnji put u BiH, tačnije u Mostaru. Zbog toga sam odlučila da dođem ponovo. Zaista mi se sviđa vaša zemlja. Ja sam bila i u Hrvatskoj, Crnoj Gori. Prema mom mišljenju Bosna je više autentična”, navela je Marija.

“Nepostojanje adekvatnog djelovanja institucija”

Tu autentičnost treba njegovati, saglasni su radnici u sektoru turizma. Dolazak turista osjetio je i sektor hotelijerstva. Ipak, broj noćenja nije na zadovoljavajućem nivou i mogao bi biti znatno veći, poručuju.

“Imamo puno otkaza rezervacija i kada pitamo za razloge kažu nam da je nesigurno putovati u BiH. Mi ih pitamo kako nije siguran, ali kažu sigurno je, međutim, nije iz zdravstvenog aspekta, mali je broj vakcinisanih. To je jedna od stvari”, naglasio je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Jedna od stvari je, kažu iz ovog udruženja, nepostojanje adekvatnog djelovanja institucija, što je u vrijeme epidemije rezultiralo zatvaranjem brojnih objekata.

“Vjerovatno više od 10.000 je zatvorilo, a 20.000 je na pragu egzistencije. Puno otežavaju parafiskalni nameti, zatim, komunalne takse opterećuju, pa odvoz komunalnog smeća, TV pretplatu nam naplaćuju, a prazne sobe. Sve je to opterećenje i preveliko preopterećenje”, mišljenja je Hadžić.

Projekt EU4BussinessRecovery

A svi čekaju olakšanje. U teškim vremenima turistički sektor, osim brojnih turista koji uprkos svemu prepoznaju čari BiH, spas sada može pronaći i kroz projekt EU4BussinessRecovery.

“U okviru projekta EU4BusinessRecovery danas objavljujemo poziv za iskazivanje interesa za dodjelu bespovratnih sredstava u sektoru turizma čija je vrijednost milion eura. Projekt sufinansira EU sa 13 miliona eura i Njemačka Vlada sa 0,7 miliona eura. Cilj je održavati i podržati kontinuitet poslovanja malih i srednjih preduzeća”, ispričao je Nicolas Bizel, iz Delegacije EU u BiH.

Svi zainteresovani mogu aplicirati do 20 augusta. Ovakvi projekti imaju za cilj podstaći oporavak turizma te omogućiti razvoj bh turističkog brenda.

Autentičnost, spoj različitih kultura, prirodna bogastva, bogata kulturno-historijska baština sve je to Bosna i Hercegovina. Sve su to veliki potencijali za razvoj turizma. No, iz turističkog i ugostiteljskog sektora poručuju da je potrebna veća podrška i podstrek nadležnih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!