DPC: Da li Schmidtova odluka predstavlja novi pristup međunarodne zajednice?

Vijesti 13. apr 202214:51 0 komentara
N1

Berlinska organizacija Democratization Policy Council (DPC) je pozdravila odluku Visokog predstavnika u BiH da suspenduje zakon koji je bio “direktan napad na ustavni poredak i poredak vladavine prava sadržan u Dejtonskom sporazumu”, ali postavlja pitanje da li to implicira novi pristup međunarodne zajednice po pitanju BiH ili je samo jednokratno rješenje?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je donio jučer odluku kojom se obustavlja primjena Zakona o nepokretnoj imovini RS i koja je stupila na snagu odmah po objavi na stranici OHR-a.

Organizacija DPC je pozdravila taj potez, ali i činjenicu da je Schmidt imao u tome podršku Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske Unije.

“Zapad se mora odlučno suprotstaviti svakom potezu kojim se potkopava integritet ustavnog poretka Bosne i Hercegovine; upravo je neuspjeh u tome doveo do nazadovanja reformi, masovnog egzodusa talenata i trenutne prijetnje integritetu zemlje”, naveli su iz DPC-a.

Međutim, postavljaju pitanje koja je šira strategija iza korištenja Bonskih ovlasti, te “koji će biti konkretni koraci u slučaju da RS i dalje ignoriše odluke OHR-a i sudske presude o imovinskom pitanju?”

“Da li to signalizira snažniji međunarodni stav u odnosu na kršenja Dejtona, ili je ovo jednokratno, jer je kršenje bilo previše očito da bi se zanemarilo?”

Na kraju su također postavili pitanje da li će ovo biti propraćeno promjenom pristupa izazovima u BiH kojima su u posljednje dvije godine, kako tvrde, prevladavali dogovori koji su obarali standarde i koji su ukorijenili antireformske snage.

“Ako je tako, onda bi Schmidt konačno mogao pokazati da zna šta njegov posao treba da podrazumijeva”, naveli su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!