Dr. Dragojević-Stojić: Zdravstveni kapaciteti se pune, ponovo radimo u turnusima

Vijesti 24. sep 202108:59 > 15:12 0 komentara

Kapaciteti se pune, ako se nastavi trend rasta oboljelih imat ćemo iste probleme kao i prije nekoliko mjeseci kada smo se jedva izborili. Apelujem na građane da se odazovu vakcinaciji, kazala je dr. Maja Dragojević-Stojić, internista kardiolog iz Prijedora.

Istakla je kako imaju ispod 30 posto pacijenata koji su vakcinisani a oboljeli te da su oni svi s lakšim kliničkim slikama – bolovi u mišićima i blago povišena temperatura. S druge strane, više od 70 posto su nevakcinisani pacijenti s teškim kliničkim slikama i nažalost smrtnim ishodima.

“Vratila sam se iz Amerike neki dan. Ljudi tamo žive opušteni jer imaju oko 80 posto vakcinisanih. I to je bitno. Mi ne možemo spriječiti oboljevanje vakcinacijom, ali time štitimo naš život. Lakše kliničke slike su. Nevakcinisani pacijenti imaju jako teške kliničke slike. Veliki je broj smrtnih slučajeva. Imamo problem s neinvazivnom ventilacijom, pacijente koji završe na respiratoru. Naši zdravstveni radnici koji su vakcinisani, a oboljeli, imaju lakše kliničke slike u vidu blage prehlade”, kazala je Dragojević-Stojić u Novom danu.

Ističe kako su zdravstveni radnici spremni psihički za ovaj val, ali da su fizički umorni jer pandemija traje skoro dvije godine. U periodu između “korona valova”, liječe hronične bolesnike koji nisu imali mogućnost redovnih pregleda.

“Naše ambulante su bile pune, sada opet imamo isti problem. Moramo smanjiti kapacitet “hladne ambulante”. Umorni smo, ponovo moramo da se organizujemo, potreban nam je veći broj zdravstvenih radnika, tehničara… Sada imamo problem zbog iskakanja iz sistema radnika koji oblijevaju na radnom mjestu. Ne gledamo ko kada radi, ulazimo kada možemo, ponovo smo u turnusima. Mi ćemo to izdržati. Takvi smo, školovali smo se za ovaj posao, ali sve je teže jer smo sve umorniji i uslovi rada su teži. A imamo problem i s opremom”, kazala je.

Navela je kako joj je žao što građani ovo prolaze jer su i oni umorni i trpe posljedice. Apelovala je da se vakcinišu u što većem broju kako bi se što prije vratili normalnijem životu.

“U firmama kod nas radnicima traže potvrdu o vakcinaciji kako bi mogli raditi. Tako je i u Evropi. Trebamo se svi vakcinisati kako bi zaštitili svoje živote”, zaključila je Dragojević-Stojić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!