Dr Drljević: Kovid na nivou jače prehlade, postigli smo kolektivni imunitet

Vijesti 15. sep 202214:05 0 komentara
N1

Svjetska zdravstvena organizacija najavila je skori prestanak pandemije koronavirusa. Doktor Ednan Drljević iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, izjavio je da pandemija neće nestati, nego će kovid postati kao i prehlada ili gripa. "I prehlada je virusna bolest i svi obolimo godišnje nekoliko puta od prehlade, ali ta pandemija prehlade traje decenijama, ali ne predstavlja problem za građane i za zdravstveni sistem", naveo je.

U razgovoru sa dr Ednanom Drljevićem o koronavirusu, saznali smo da je epidemiološka situacija u Sarajevu stabilna.

“Očekivali smo da će doći do pogoršanja s obzirom da je kraj godišnjih odmora i početak školske godine. Međutim, mi to sada ne primjećujemo. Sada su lakši klinički slučajevi”, rekao je dr Drljević za N1.

Istakao je da je važno da bolnički kapaciteti nisu opterećeni, te da je trenutna situacija u Sarajevu veoma povoljna sa te strane: “Ako nemamo pritisak na bolničke kapacitete to postaje obična sezonska bolest.”

Na pitanje o važnosti vakcinacije, dr Drljević ističe da su vakcine uvijek potrebne, te da “to nema veze sa krajem pandemije”.

“Kolektivni imunitet smo postigli”, istakao je.

U prvom i drugom valu BiH je bila pri vrhu po stopi smrtnosti, međutim, dr Drljević to objašnjava tzv. viškom smrtnosti. “Naša populacija prebrzo stari, jer mladi ljudi odlaze. Od ukupnog broja oboljelih imamo najveći procenat starih osoba”, rekao je.

Za majmunske boginje, koje se šire svijetom, dr Drljević ne ističe zabrinutost, jer, kako kaže, “majmunske boginje se sporije šire.

“Postoji kod starijih imunitet, od vakcinacije, tako da ne može i neće biti neka epidemija protiv koje ćemo se teško boriti i koja će imati veće razmjere”, poručio je.

Koronavirusom u posljednja 24 sata je u Federaciji zaraženo 40 osoba, RS bilježi 30 slučajeva, a Brčko distrikt 6.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!