Dr. Ercegović o četvrtom valu u BiH: Nas iznenadi i snijeg u decembru…

Vijesti 29. apr 202110:04 > 12:38 1 komentar
N1

Zlatko Ercegović, ljekar i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, za N1 je kazao da je vrlo moguće da BiH iznenadi četvrti val korona virusa. Na pitanje novinarke N1 - odgovorio je: Nas iznenadi i snijeg u decembru.

Ercegović je u Novom danu na N1 rekao da je bio za produžavanje restriktivnih mjera, te je rekao da se njihovo donošenje mora “vagati između zdravstvenih kapaciteta i broja oboljelih”.

Ercegović: Lockdown ne rješava problem

“Zatvaranje donosi kratkoročno rješenje, ne rješava nas pandemije. Lockdown nas ne rješava pandemije. Koordinirano djelovanje, pomoć privredi, pomoć zdravstvenom sektoru, ne možemo izbrisati i druge bolesti – danas to radi isti broj uposlenika koji je bio u javnim zdravstvenim ustanovama koji je bio ujanuaru prošle godine”, istakao je Ercegović.

Što se tiče pomoći privredi, Vlada FBiH tvrdi da je pomogla, dok s druge strane, poslodavci i uposlenici misle i tvrde da nije.

“Teško je tu biti kadija. Na početku pandemije su neki poslodavci, koji su mogli izdržati i dulje vrijeme u tom lockdownu da ne optuštaju ljude, oni su uglavnom otpuštali. Vlada je intervenirala kako je intervenirala. i te mjere su pokazale nered koji vlada u sistemu. Ovo je država u kojoj je siva ekonomija raširena. Ne znam, teško je biti kadija”, rekao je Ercegović za N1.

On je kazao da javnost u BiH mnoge ministre iz Vlade FBiH nije mogla ni upoznati, čak ni kada su bile redovne sjednice prije pandemije.

Ercegović: Imamo ministre koji funkcioniraju kao opozicija

“U ovoj vladi imamo ministre koji funkcioniraju kao opozicija, nego kao pozicija. Moram vam reći, najčešće smo viđali na sjednicama parlamenta premijera, njegove savjetnike, jednog ili dva ministra. A obaveza im je da prisustvuju”, kazao je Ercegović, dodavši da aktuelni saziv Vlade FBiH nisu birali građani 2018. godine na Općim izborima.

VEZANE VIJESTI

Ercegović nije ni za licitaciju brojem respiratora u BiH, te je poručio kako to neće riješiti problem pandemije.

“Ako bi nam rekli da imamo 860, 870, 1.500 – ne mislim da će to riješiti pandemiju. Neće pokazati ni koliko nam je jak ili slab zdravstveni sektor. Nisam ni zlonamjeran političar, pa da koristim medijski prostor. Danas je riječ respirator popularna, veže se za neugodnu aferu. Medijski prostor je hipersenzibilizran”, rekao je.

Gost N1 je poručio da je neodgovornost političara na svim nivoima vlasti karakteristika njihovog djelovanja, te da ne postoji ni politička, ni društvena, ni moralna odgovornost.

Do kada će aktuelne mjere biti na snazi?

“Ako imamo iscrpljen zdravstveni sistem, puna su nam usta prve linije fronta, odbrane, zdravstvenog sektora, heroji u bijelom… Za 14 mjeseci smo morali ojačati javni zdravstveni sektor. Doktori ne mogu ostvariti reprezentativnost, učestvovati u rješavanju svog radno pravnog statusa u FBiH ni u jednom kantonu”, rekao je.

“Prvo moramo ojačati taj sektor, ljudi su iscrpljeni, na rubu snaga, mnogi su oboljeli, izgubili i živote. Ja ne vidim iznutra da je taj javni zdravstveni sistem ojačao. Sada u doba pandemije imamo sve više otvorenih privatnih zdravstvenih ustanova. Niko ne pita što je to tako”, dodao je.

Epidemiološke mjere su iz nužde, vakcinacija kasni – jačanje zdravstvenog sektora izostaje, poručio je Ercegović.

Hoće li nas iznenaditi četvrti val?

“Nas iznenadi snijeg u decembru, ne mislim da ćemo biti spremni za bilo šta”, zaključio je.

Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare