Dr. Gojak: Pacijenti su mi umirali na rukama, gušili se

Vijesti 23. mar 202114:22 > 15:35 2 komentara
N1

Ekipa N1 ušla je danas u Covid odjeljenje klinike Podhrastovi u Sarajevu gdje se više od godinu dana liječe najteži pacijenti oboljeli od korona virusa. Doc. dr. Refet Gojak, šef ovog odjela, radi od prvog dana, odnosno od prijema prvog Covid pacijenta. U razgovoru za N1 kazao je kako mu najteže kada mu pacijenti umiru na rukama, uprkos svim naporima koje ulažu da ga spase.

Ističe da se stanje otkako su počeli s radom do danas, razlikuje drastično jer su na početku bili pacijenti s blažim kliničkim slikama, a da su sada sve teži i teži pacijenti. Obolijevaju i njegove kolege, a i sam je bio zaražen.

“Nakon godinu dana imao sam upalu pluća, danas mi je prvi radni dan. Najteže je kada dobijete teškog pacijenta za kojeg znate da mu je jako teško pomoći. To su pacijenti koji imaju tešku upalu pluća i zahtijevaju odmah respiratornu podršku.  Apelujem na građane da se na vrijeme i što prije jave ljekaru, nakon prvih simptoma, povišene temperature, slabosti, kostobolje itd,  i ne čekaju da se  teško razbole. Covid pneumonija brzo napreduje. Znam da nije jednostavno pacijentima, lutaju, ne znaju kome se javiti. Moraju znati da se prvo jave ljekarima opšte prakse. Na osnovu kliničke slike koju procijeni, ljekar uputi će prema odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi“, kazao doc. dr. Gojak.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1 / Ilustracija

Danas je na ovoj klinici 109 pacijenata. Pet će ih biti otpušteno kući, ali taj kapacitet će se popuniti već poslijepodne. Svi oni pacijenti koji više ne zahtijevaju kiseoničku podršku, bivaju otpušteni na kućno liječenje. Govoreći o najtežem slučaju, kazao je da ih je bilo više.

“Lično sam imao pacijente koji su mi umirali na rukama, vidite da se uguši pred vašim očima. Uključite sve mjere reanimacije, a ne možete pomoći. Najčešće se radi o trombu pluća, nekada srčanom zastoju”, kazao je doc. dr. Gojak.

N1

Na liječenju i poznati mikrobiolog prof. dr. Šukrija Zvizdić. Tu je od 9. marta i uskoro će biti otpušten.

“Nisam ni bio svjestan koliko je dramatična situacija, tek kada se čovjek inficira onda shvati. Ja sam prezadovoljan tretmanom, iznenađen sam stručnošću kadrova, sestrama, čistoćom, hranom i svime onim što je meni spasilo život. Bio sam na granici vamo ili tamo”, kazao je Zvizdić.

Za ljekare i medicinske sestre ovog Covid odjela ne ma odmora. I kada nisu tu, u pripravnosti su zbog teške situacije. Poručuju da, iako su na izmaku snaga, neće odustati do borbe za svakog pacijenta. Apelovali su na građane da im pomognu kako bi se ova noćna mora, koja traje više do godinu dana, što prije okončala.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare