Dr. Hasan Osmić o liječenju onkoloških pacijenata tokom pandemije

Vijesti 08. feb 202109:09 > 14:34 0 komentara
N1

Doktor Hasan Osmić sa Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla za N1 je kazao da je u 2020. godini, godini pandemije koronavirusa, "izgubljeno" blizu 250 onkoloških pacijenata u odnosu na godinu ranije. On je kazao da je pandemija napravila opšti metež u svijetu, u svim poljima, ali da se broj onkoloških pacijenata smanjio za 250. Istakao je da ti pacijenti nisu stigli da završe sve svoje preglede i dijagnostike, te da je to glavni razlog smanjenja broja takvih pacijenata.

“Mi u registru imamo podatak da smo 2019. godine imali 1.600 novooboljelih od karcinoma. 2020. godine ovaj broj je manji, 1.350, znači da se 250 pacijenata negdje izgubilo. Ti pacijenti zbog pandemije nisu uspjeli da završe svoje preglede i dijagnostike. Mislim da je to jedan od glavnih razloga što nam je broj u 2020. godini manji za 250. To objašnjavamo pandemijom i nemogućnošću da pacijenti završe dijagnostike kako bi se bolest otkrila”, izjavio je u Novom danu na N1.

Prema podacima svjetskih mreža – BiH bi trebala da ima blizu 13.000 oboljelih od karcinoma, a u BiH ne postoji registar na nivou države – nego samo na nivou kantona. Ipak, uprkos pandemiji – bio je kontinuitet u liječenju onkoloških pacijenata, te su ovi pacijenti imali slobodan pristup zdravstvenim ustanovama, istakao je Osmić.

“Iz registra se mogu dobiti podaci o kretanju malignih oboljenja, na osnovu toga vlada treba da formira onkološku službu, i to se može planirati narednih 10-15 godina, to znači da bismo znali koliko je ljudskih resursa potrebno, nove opreme, prostora, ti podaci se inače dobijaju iz nacionalnog registra. To je neophodno za svaku državu. Slovenija to ima od 1950. godine, nacionalni registar za rak. Mi još uvijek nemamo, oslanjamo se na kantonalne registre i podatke iz svjetskih mreža. Mora se imati sveobuhvatni registar za BiH, da se na vrijeme može planirati i zbrinjavati pacijente”, poručio je.

Kod onkoloških pacijenata osnova u liječenju je rana dijagnostika i prevencija.

“Kada imamo malignu bolesti otkrivenu na vrijeme – liječenje na vrijeme, onda pacijent bude izliječen. Ako imamo uznapredovalu bolest – onda su rezultati skromni. Sve zavisi od lokalizacije. To su ogromna materijalna sredstva, stres je to za pacijente, a ishod je loš za pacijenta i ne mogu se izliječiti”, rekao je.

On je kazao da se svaka promjena u organizmu mora hitno prijaviti, da bi pacijent ušao u proceduru liječenja. Pandemija COVID-19, ne treba i ne može biti izgovor i glavni problem, te se mora insistirati porodičnim ambulantama da primaju i onkološke pacijente.

VEZANE VIJESTI

“Slobodno mogu reći da UKC Tuzla nijedan pacijent sa malignom bolešću nije čekao na operativnih zahvat ili hemoterapiju. Ko god da je bio u proceduri – nije čekao”, izjavio je dr. Osmić.

Uprkos brojnim problemima u društvu, problemima u zdravstvenom sektoru – pacijenti se moraju zbrinjavati, rekao je.

“Onkološki pacijenti imaju mogućnost liječenja, što se tiče hirurgije, radioterapije, hemoterapije, pametnih lijekova, široka je paleta gdje se izdvajaju ogromna materijalna sredstva na nivou FBiH. Nije stvar samo u novcu, stvar je u samoj organizaciji onkološke službe”, poručio je gost N1.

Također, savjetovao je onkološkim pacijentima da budu istrajni, da moraju i trebaju tražiti drugo mišljenje, da budu istrajni da dođu do konačne dijagnoze.

“Pacijentu je drago kada ga potapšete po ramenu i kažete ‘sve je uredu, dođite za šest mjeseci ili godinu’, ali ako oni sumnjaju – ne treba da prelaze lako preko toga”, rekao je Osmić za N1.

Evropska komisija predstavila je Evropski plan za borbu protiv raka koji se zasniva na novom pristupu EU prevenciji, liječenju i opravku od posljedica ove bolesti. Ovim povodom predsjednica EK, Ursula von der Leyen, izjavila je da od karcinoma u 2020. godini u Evropi umrlo dva puta više ljudi nego od COVID-19.

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!