Dr. Kozica: Još pola miliona doza vakcina i potpuna zaštita populacije ZDK

Vijesti 17. jul. 202113:06 > 15:32
Podijeli:
Izvor: N1

Zeničko-dobojski kanton, prednjači u broju vakcinisanih u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovini. Najbolje organizovana, vakcinacija se odvija na 12 punktova, u svim Domovima zdravlja kantona, te u Areni Zenica, koja ima najveći kapacitet.

Kanton već ima spreman plan za potencijalno širenje infekcije novim sojevima Covida19, koji su već ugrozili veći dio Evrope, ali i regije.

O svemu za N1, govori epidemiolog Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane, dr.Alis Kozica.

N1: Koliko vakcina je do sada stiglo u ZDK, te koji procenat stanovnika je vakcinisan?

Kozica: Do izvještaja 11. jula u Zeničko-dobojskom kantonu zaprimljeno je 41.590 vakcina, a utrošeno (i prva i druga doza) 39.107 vakcina. To je ukupno 94% .

N1: Da li je vakcinisana kategorija najugroženijih te starijih stanovnika- koja populacija se trenutno vakciniše?

Kozica: Vakcinisane su kategorije najugroženijih te starijih stanovnika. S obzirom da se Zeničko-dobojski kanton rasprostire na dvanaest općina/gradova koje imaju manji ili veći broj stanovnika, tako je i različit broj prijavljenih iz navedenih kategorija. U većim općinama kao što su Zenica i Visoko trenutno se vakcinišu hronični pacijenti i stariji od 75 godina, a u manjim općinama/gradovima- gdje je bio manji broj prijavljenih iz navedenih kategorija- prešlo se na kategorije uposlenih u javnim službama od značaja.

Vakcinisani zdravstveni radnici, novinari, policajci

N1: Vi ste, čini se, jedini kanton u Federaciji BiH koji je imunizirao zaposlene koji su najizloženiji zarazi virusom- osim zdravstvenih radnika i novinara, koje kategorije su još imunizirane ?

Kozica: Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK donio je odluku gdje su vakcinisani policijski službenici i drugi uposlenici uprave policije MUP-a ZDK, Kantonalnih inspektora i studenata medicinskog fakulteta u Zenici koji trebaju da obave praksu.

N1: Da li ste planirali već masovnu vakcinaciju- koja je neophodna- koliko vakcina očekujete da bi to mogli realizovati ?

Kozica: Planirali smo masovnu vakcinaciju. Potrebno nam je još 400.000 do 500.000 doza vakcina da bi se u potpunosti populacija zaštitila.

N1: Postoji li otpor vakcinaciji ?

Kozica: Naravno da postoji i otpor vakcinaciji, ali postoji i vakcinalna kampanja u organizaciji Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica, kao i drugih lokalnih zdravstvenih ustanova.

Zadatak u ZDK – zaštititi populaciju prije jeseni

N1: Da li ste spremni i kako na već najavljeno novo širenje infekcije- s obzirom na nove sojeve ? Evropa i regija značajan porast zaraženih novim Delta sojem bilježi na sedmičnom nivou.

Kozica: S obzirom da je ova pandemija poprimila sezonski karakter spremni smo za predstojeću sezonu jesen-zima sa onim kapacitetima sa kojima raspolažemo. Nadam se da ćemo još u toku ovog ljeta uspjeti dobiti potrebne količine vakcina kako bismo zaštitili stanovništvo na području ZDK.

Pooštrene i epidemiološke mjere

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, prije dva dana, produžila je epidemiološke mjere za još 14 dana. Mjere se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe, predškolske ustanove, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, organe uprave, opštine/gradove, policiju i inspekcije.

Premijer ZDK, Mirnes Bašić rekao je da su, novim naredbama, praktično preslikane naredbe koje je donijela Vlada Federacije BiH, s nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa.

Bašić je pozvao građane da se vakcinišu, ‘da bismo što prije stekli kolektivni imunitet’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar