“Imamo sve više mlađih pacijenata sa teškom kliničkom slikom, borimo se”

Vijesti 02. mar 202109:02 > 13:46 1 komentar
N1

Doktorica Anela Šubo iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" kazala je za N1 kako su ljekari i medicinske sestre Covid odjeljenja iscrpljeni s obzirom da teška situacija dugo traje, ali da se bore iz dana u dan da pacijentima pruže što bolju njegu. Kolege s drugih odjeljenja im pomažu.

Pacijenti su sada većinom mlađi sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a prema riječima dr. Subo, sve se ranije javljaju u ambulantu jer im se simptomi ranije razviju.

“Ima umora, ali i motivacije da odgovorimo na zadatak zajednos kolegama iz KCUS-a, Doma zdravlja i Hitne pomoći uradimo posao kako struka zahtijeva. Očekivali smo ovaj scenario, upozoravali su i stručnjaci iz kriznih štabova na treći val te građane da budu strpljivi i da se pridržavaju mjera. Čini mi se da su građani izgubili malo strpljenje ili su popustile mjere. Rezultat je da ovih 10-ak dana imamo veliki broj oboljelih koji se javljaju u naše ambulante”, kazala je dr. Šubo.

Ističe da su spremni, ali da treba voditi računa da ovaj broje ne eskalira kako bi zdravstveni sistem imao kapacitet da odgovori.

“Bilo bi lakše da je počela vakcinacija, to je naša bolna tema koju ponavljamo tri mjeseca kako je vakcinacija počela u Evropi. Neophodno je bilo početi ovaj proces ranije, nadam se da ćemo konačno dobiti vakcine – što prije to bolje. Ali, ne smijemo zanemariti ni činjenicu da i zemlje koje rade vakcinaciju imaju povećan broj oboljelih”, kazala je dr. Šubo.

Istakla je kako je, za kolektivni imunitet, potrebno izvršiti vakcinaciju najmanje 120.000 stanovnika Kantona Sarajevo, odnosno trećinu stanovnika.

Govoreći o donaciji Srbije, kazala je kako je svaka pomoć dobrodošla, ali da je potrebno sistemsko rješenje s državnog nivoa i da svi građani dobiju mogućnost vakcinacije kao i ostali stanovnici Evrope i svijeta.

“Sve je veći broj mlađih ljudi koji nam se javljaju u ambulantu. Kliničke slike su dosta teže, u ovom valu je dosta veći broj mlađe populacije između 30 i 45 godina. Svi se javljaju sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i javljaju se između 5. i 7. dana s razvijenim promjenama na plućima . Pacijenti su uplašeni prvo za svoj život, pa život porodice. Nevjerovatno je koliko se dešava promjena brzo na kliničkoj slici. Uplašene su i porodice koje stalno pozivaju i pitaju da li treba još nešto da urade. Imamo angažovanog psihologa na Covid odjelu koji pruža psihološku pomoć pacijentima što je ključno u njihovom oporavku”, kazala je dr. Šubo.

Zaključno s 1. martom imali su 14 otpuštenih pacijenata, ali su odmah toliko i primili. Trenutno nemaju niti jednog na respiratoru, ali imaju šest bolesnika na intenzivnoj njezi koji su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

“Naša ambulanta je jutros puna, imamo pet bolesnika koji čekaju bolnički tretman. Nažalost, one s lakšom kliničkom slikom više ne primamo jer nemamo kapacitet. Borimo se”, zaključila je dr. Šubo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare