Mikrobiolog Šukrija Zvizdić: BiH postaje crna rupa u Evropi zbog nevakcinisanja

Vijesti 04. feb 202111:10 > 12:20 4 komentara
N1

Mikrobiolog prof. dr. Šukrija Zvizdić kazao je za N1 kako će korona virus zauvijek ostati prisutan u svijetu i inficirati onaj dio stanovništva koji nema imunitet te da je zbog toga vrlo bitno da se radi na sticanju kolektivnog imuniteta.

Govoreći u Danu uživo rekao je kako bi, prema njegovom mišljenju, najbolje bilo da stanovništvo u BiH primi vakcine koje su razvjene na području Evrope jer su kreirane na osnovu strukture virusa koji kruži Evropom, ali i da su ostale vakcine efikasne.

Kazao je kako je i sam zbunjen informacijama da vakcine u BiH nabavljaju Vijeće ministara, entitetska ministarstva, a sada i kantoni.

“Građani ne znaju odakle i kojeg kvaliteta vakcine stižu. Vidimo da će EU sigurno uvesti pasoš za one koji su vakcinisani, odnosno restrikcije za one koji nisu. Pitao sam zašto niko od nadležnih nije uputio pitanje predstavniku EU u BiH šta će biti s onim građanima koji se vakcinišu vakcinom koja nije odobrena u EU? Hoće li oni moći ući u zemlj EU? A tu je i pitanje kako se mogu nabavljati vakcine na nivou kantona uključivanjem nekih prijatelji, a imamo stalna upozorenja da se ovim vakcinama i švercuje. Puno je pitanja, a malo odgovora”, rekao je Zvizdić.

Na pitanje kome vjerovati u ovom haosu, kazao je kako ni sam ne zna, ali da je potrebno okrenuti se struci na svim nivoima.

“One vakcine koje su odobrene u Evropi konstruisane su na osnovu virusa koji cirkulira Evropom. One su prema mom mišljenju najbolje. Vakcine koje su konstruisane van Evrope pobuđuju odgovor na virus, ali je adekvatniji odgovoro na onu vakcinu koja je napravljen na virus koji cirkulira u našem području, odnosno Evropi. Dobro je da svaka država, kao Srbija, ima izbor više vakcina i onda građani mogu da biraju”, kazao je.

Istakao je kako je zbog novih sojeva virusa bitno da vakcine budu napravljene od virusa koji cirkulišu na našem području te da sve protivepidemijske mjere budu i dalkje primijenjivane da ne bi došlo do infekcije, obolijevanje, hospitalizacije i umiranja.

“Ja ne znam da postoji bosanski soj virusa, to bi bilo pretenciozno, ali nije loše da se malo našalimo. Oficijelno postoje sojevi virusa koji se genetski i antigenski razlikuju od izvornog soja virusa koji je krenuo iz Kine i danas se oni itekako razlikuju. Za nas je bitan britanski soj, ali i južnoafrički. Brazilski ima više mutacija. Oni se za 30 do 50 posto lakše prenose. Bitno je naglasiti da sve protivepidemijske mjere su sasvim adekvatne da nas zaštite i od novih sojeva virusa”, rekao je prof. dr. Zvizdić.

Kazao je i to kako je epidemiološka situacija u BiH povoljna jer je broj zaraženih manji, bez obzira na broj testiranja te da se rukovodi time da je manji i broj hospitaliziranih

“Ali to ne znači da se trebamo opustiti već moramo poštivati epidemiološke mjere i nabaviti vakcinu. Treba uzeti u obziri mentalno zdravlje. Vidjeli smo protest građana u Zagrebu zbog lockdowna djelimičnog, u zapadnoj Evropi apsolutni lockdown jer ne mogu da zaustave širenje virusa. Kod nas je povoljna epidemiološka situacija i relativno sve otvoreno i moramo poštivati mjere jer jednim pogrešnim korakom možemo narušiti situaciju i žaliti za ovim vremenom”, naglasio je.

Objasnio je kako korona virus nije usporio u smislu širenja jer se “instalirao u ljudsku populaciju, odnosno našao domaćina i nastojat će da bude što više prisutan”.

“Bitno je doživjeti kolektivni imunitet i uvijek znati da će taj virus imati svog domaćina u čovjeku jer uvijek ostaje broj populacije koji se iz raznih razloga ne može vakcinisati, nije bio inficiran i nema prirodni ili vakcinalni imunitet”, reako je.

Kašnjenje u vakcinisanju bh. građana nazvao je opasnim jer BiH postaje crna rupa u Evropi, ali je naglasio da to Evropa neće dozvoliti.

“Vidjeli smo jučer da će nam uputiti još osam kontejnera za skladištenje vakcine. Oni znaju kakva je situacija u BiH i oni će nam pomoći da dosegnemo kolektivni imunitet, da cirkulacija virusa bude stavljena pod kontrolu da ne bi kretanjem stanovništva u i iz BiH iznosili virus”, zaključio je Zvizdić.

Pogledajte snimak razgovora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare