Drag gost na Zapadnom Balkanu gdje god krene govori o BiH

Vijesti 07. sep 202219:25 3 komentara
TANJUG/RADE PRELIĆ

Recep Tayyip Erdogan dobrodošao je i drag gost kako u Sarajevu, Podgorici, Beogradu. A bilo kuda da krene, govori o Bosni i Hercegovini. Izuzetak nije bio ni danas.

“Kada se od nas traži pomoć mi pružimo adekvatan doprinos svim sredstvima koja su nam dostupna i pristupom koji je konstruktivan i koji je nepristrasan i također smo spremni da uradimo ono što je dio naše uloge kada je riječ o tome da se strane u BiH sastanu u formatu da postignu izmirenje u trima zajednicama”, rekao je Erdogan.

S liderima regije govori o BiH

Erdogan redovno koristi priliku da tokom posjeta zemljama regije, s tamošnjim liderima, razgovara upravo o stanju u BiH. Učinio je to danas u Beogradu s Vučićem, očekuje se isto i sutra na susretu s Zoranom Milanovićem.

“Razgovarali smo o svim važnim pitanjima o stabilnosti u regionu i koliko je važno da sačuvamo mir i ponovili svoje stavove i oko integriteta BiH ja sam dodao i poštovanja Dejtonskog sporazuma i integriteta RS u okviru BiH”, rekao je Vučić.

Ono zbog čega Erdogana svi, bar tako tvrde, cijene, je između ostalog jednak pristup prema svima u Bosni i Hercegovini. Na tome su mu se jučer, između ostalog zahvalila sva tri člana Predsjedništva BiH.

“I kada smo mi unutar BiH u pitanju Republika Turska i gospodin Erdogan vode jednu uravnoteženu politiku i imaju dobre odnose sa svima nama u BiH bez obzira kom narodu pripadamo i iz kog dijela BiH dolazimo to je nešto što je jako jako bitno kada je u pitanju stabilnost BiH”, kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništvo BiH.

Dodik ga nahvalio kao niko nikada

A Milorad Dodik, i ovoga puta, nahvalio je Erdogana kao nikad nikoga. NIje kao oni sa Zapada koji nas posvađaju, stalno nešto uslovljavaju i iza sebe ostave još veći nered.

“Ja sam četiri godine u Predsjedništvu ovdje je drugi put predsjednik Erdogan, nikada mi u Predsjedništvu nismo imali toliki stepen saglasnosti u razgovoru s nekim kao što to pokazujemo kada je u pitanju predsjednik Erdogan, kada nam neko dolazi sa Zapada u najmanju ruku nas trojica smo posvađani ako ne bude i ovaj četvrti koji je tu, ovdje imamo dobru prijateljsku atmosferu i ona je rezultat onoga što pokazuje i dokazuje sam predsjednik i ja smatram da je veoma važno da to kažem”, naveo je Dodik.

No, Dodik nije uvijek prema Erdoganu gajio simpatije, podsjeća profesor međunarodnih odnosa Jahja Muhasilović. Sada već ima i politički ali i ekonomski interes za to.

“Zanimljivo je da Dodik ima blag stav prema turskom predsjedniku nije ga imao do 2016. ali ste tad imali onaj propali pokušaj puča u Turskoj, tada se počela u vanjskoj politici više orjentisati prema Rusiji a to je pogodovalo “srpskom faktoru” Beogradu i Banjaluci u prvom redu i vidjet ćete da od 2016. Milorad Dodik pokušava da ublaži retoriku prema Turskoj odjednom više nije problem a do tada je bila neoosmanistički projekat. A druga stvar je što Turska namjerava da pokrene određene infrastrukturne projekte”, rekao je prof. Muhasilović.

Jedini koji očito ne mari za Erdogana je lider HDZ-a Dragan Čović, koji jučer nije ispoštovao ni kurtoazni susret u Parlamentu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare