Dragan Lukač: Srbi se ne trebaju miješati

Vijesti 17. mar 202221:23 0 komentara
N1

Ministar unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska Dragan Lukač izjavio je večeras da Srbi ne treba da se miješaju kada je riječ o ukrajinskoj krizi jer pojedinci ne mogu mnogo da pomognu ni Rusima ni Ukrajincima.

“Naši ljudi ne treba da se miješaju u taj sukob. Naši pojedinci ne mogu da riješe sukob velikih, niti da doprinesu bilo kakvom rješenju i samim tim ne bi trebalo ni da se pojave tamo”, naglasio je Lukač tokom panel-diskusije “Rekonstrukcija” o aktuelnim geostrateškim dešavanjima u svijetu i refleksiji na region.

On je izrazio nadu da će sukob što prije biti završen, te napomenuo da sve što se ovih dana dešava u Ukrajini ovdašnji narod podsjeća na preživljeno vrijeme i budi teška sjećanja na razaranja ovih prostora.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbi moraju da razmišljaju o sebi i svojim interesima, na prvom mjestu, te tako treba i da se postave i kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

On je dodao da Srbi imaju pravo da odlučuju o sebi i ne budu dio tih sukoba, te ponovio da je vojna neutralnost put Srbije.

“Jedan od razloga zašto sam ja, između ostalog, protiv članstva u NATO-u je što neću da prihvatim da mom vojniku može da komanduje neko ko nije mog imena ni jezika”, rekao je Vulin i naglasio da je Srbija pri tome da joj je prioritet Republika Srpska i srpski narod.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir ocijenio je da je svijet u prvoj fazi multipolarnosti, odnosno, u neravnoteži, jer SAD i dalje imaju hegemonsku snagu.

Diplomirani politikolog Slaven Ristić Ristić rekao je da, bezbjednosno gledano, ne smatra da će se bilo kakva kriza prenijeti na teritoriju Bosne i Hercegovine ili Srbiju.

On je dodao da treba voditi politiku koja će sačuvati ovaj narod, ne miješajući se pretjerano u politiku velikih sila.

General-major u penziji Mitar Kovač rekao je da to kako će dalje ići ovaj sukob ne zavisi samo od Ruske Federacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!