Prof. Markovina: Najavljena ‘rotacija’ bila bi izdaja u korist SDA

Vijesti 13. feb 202115:26 > 20:28 0 komentara
N1

Ideje koje su se pojavile u javnom prostoru o izboru mostarskog gradonačelnika po modelu rotacije, zbog čega će sjednica Gradskog vijeća biti nastavljena u ponedjeljak, izazvale su nove podjele među ljudima.

Najprije je SDP-ov član Arman Zalihić, koji je bio nositelj gradske liste BH Bloka, izjavio kako je riječ o principu da Mostar vladajuću koaliciju HDZ-a BiH, Koalicije za Mostar i BH bloka, koje bi dale tri gradonačelnika na razdoblje po 16 mjeseci. Kako je Zalihić rekao, “to je prihvatio Bakir Izetbegović i to nas raduje”. Rotaciju je dan ranije najavio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a potom ju je Zukan Helez (SDP) plasirao u medijski prostor, da bi ubrzo zatim ideja izazvala kritičke reakcije. I unijela nove nesporazume i nesuglasice.

Historičar i publicista Dragan Markovina za N1 komentirao je ove najave, kazavši da izgleda očito da se pritisci već događaju, a ako oni urode plodom, to će – stava je ovaj Mostarac – biti kraj bilo kakve ideje o tome da su SDP i Naša stranka lijevo-liberalne alternative postojećem poretku. Dodao je kako se rotacija može smatrati i izdajom glasača, i to u korist SDA-ovog kandidata.

Moram priznati da uopće ne razumijem čemu ovo sve skupa. Ta ideja bi imala smisla da su je podržale obje nacionalne stranke i BH blok, ali kako to nije slučaj ovdje svjedočimo nekakvom jedva prikrivenom pokušaju da se SDP i Naša stranka priključe nekakvoj fantomskoj ideji o probosanskom bloku, odnosno da se ne lažemo, da koaliraju s SDA. Čemu to vodi, u situaciji u kojoj je HDZ oštro protiv tog prijedloga? Pa isključivo u dizanje tenzija u gradu, neproduktivnu vlast i zapravo okretanju leđa vlastitim biračima. Nitko, a to mogu potvrditi i za sebe, nije glasao za BH blok da bi on poslije išao u koaliciju s nacionalnim strankama”, komentirao je za N1 Dragan Markovina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!