Dragan Mektić: Bavimo se trivijalnim stvarima, prekinite sjednicu

Vijesti 30. mar 202113:37 0 komentara
N1

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja predsjedavajući i ministri Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odgovaraju odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Smatram da imam obavezu da i mi svi treba da imamo određenu odgovornost. Od 2018. godine kako je konstituisan ovaj parlament, nismo imali nijednu ozbiljnu radnu sjednicu. Nijedu tačku nismo imali ozbiljnog dnevnog reda. Bavimo se trivijalnim stvarima koje ne znače ništa. Predlažem da se prekinu ovakve sjednice, pa i ova, i da se zasjedanje nastavi kad se steknu uslovi, da se na dnevnom redu nađu reformske tačke i da se to tada poslanici odreknu primanja i plate sve dok ne počeno ispunjavati ključne naše nadležnsoti koje su u interesu ove države. Ne znam da li ste svjesni, građani su nezadovoljni”, kazao je poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Nakon pitanja uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice na kojoj bi trebalo da bude razmatrana Odluka o potvrđivanju smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića.

Odluku o smjeni ministra Lučića donio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, jer je Demokratski narodni savez (DNS), na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju. Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Informacija Agencije za javne nabavke BiH i Informacija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koje su dostavljene u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma usvojenim na prošloj sjednici, a kojim se ove dvije institucije zadužuju da dostave informaciju o neophodnim uvjetima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv koronavirusa. Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma.

Zaključkom je predviđeno da u Interresornu radnu grupu Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta imenuju po tri člana i Vijeće ministara BiH tri člana. Definirano je da će Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH po potrebi konsultirati stručnjake iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge. Predstavnički dom trebao bi razmatrati i Informaciju o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2018. i 2019. godini, kao i Prijedlog strategije za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i Akcioni plan za period od 2020. do 2023. godine. Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija, kao i nekoliko poslaničkih inicijativa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!