Dragan Stevanović za N1: Covid nije jedini virus koji postoji

Novi dan 02. jun 202109:23 > 14:30 0 komentara

Covid nije jedini virus koji postoji i koji bi nam potencijalno mogao prijetiti, te da moramo "sve četvere oči držati otvorenim" - izjavio je to za N1 ljekar Dragan Stevanović, internista, nekadašnji šef Odjeljenja interne medicine u Opštoj bolnici "Abdulah Nakaš" u Sarajevu, sada angažovan kao ljekar u COVID odjelu te bolnice, član SDP-a, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva.

Vraćamo se u normalan život sa mnogo opreza, ali treba da shvatimo da ništa nije prošlo i da ništa ne može biti isto kao prije dvije, tri godine, kao i da duži vremenski period neće biti tako, poručio je Stevanović za N1.

Naučili smo da je svijet globalno selo, da se sve može desiti na jednom, pa doći na drugi kraj svijeta i nauka će morati tražiti odgovore kako će se nositi s takvim situacijama. Covid nije jedini virus koji postoji i koji bi nam potencijalno mogao prijetiti“, potcrtao je Stevanović za N1.

Trenutnu epidemiološku situaciju je ocijenio stabilnom, odnosno pod kontrolom i da ide u povoljnom pravcu, no kako je naglasio, i dalje moramo “sve četvere oči držati otvorene”. Potrebno je pratiti situaciju i pravovremeno reagovati.

Restriktivne mjere su popuštene, to je OK, a sad je na građanima i prije svega na vlastima da blaže mjere striktno provodimo i one koji i takve ne provode, rigorozno kažnjavamo da ne bismo došli u situaciju u kojoj smo bili u martu ili aprilu“, naglasio je.

 

Vakcinacijom protiv trećeg vala

 

Govoreći o novom valu, za N1 je rekao da ne možemo reći da ga neće biti, ali da ne mora značiti i da će ga biti.

Što više građana vakcinišemo, boravak u zatvorenom smanjimo na što je moguće manji broj ljudi i u tim sredinama gdje moramo biti u zatvorenom prostoru držati mjere kako je propisano, ali vakcinacija bi bila ono što bi nas moglo relaksirati da u septembru, oktobru ne dočekamo neki ozbiljniji veći val“, rekao je gostujući u Novom danu.

Ovaj doktor smatra da po posljedicama treći val neće biti kao ranije, jer smo, kako je naglasio, shvatili ozbiljnosti ovog oboljenja i koliko je važno i blage mjere poštovati. Kako je poručio, tu bi trebalo na vlastima biti da ne dopuste da se te mjere ne provode. “Medicina i građani naučili su kako se nositi sa oboljelim. Nadam se da do takvog vala neće doći“, istakao je.

 

Koliko dugo ćemo morati poštovati epidemiološke mjere

 

Dr. Stevanović je komentarisao i mjere koje sada imamo i odgovorio šta on misli koliko ćemo još morati ih poštovati.

Vjeorovatno dok ne obuhvatimo najmanje 60 posto stanovništva vakcinacijom – prvom i drugom dozom – da ćemo morati ići u to da se u zatvorenim prostorima nose maske, da se ne prave veliki skupovi sa preko 100, 200 ljudi. Vjerovatno duži vremenski period“, izjavio je.

Na naše pitanje kada će Svjetska zdravstvena organizacija proglasiti kraj pandemije, a dr. Stevanović je naveo da to zavisi od vakcinacije u cijelom svijetu te spomenuo “veliku i bogatu” Ameriku koja je tek uspjela više od 50 posto stanovništva da vakciniše prvom i drugom dozom, te je onda uporedio tu zemlju sa Indijom, siromašnom zemljom, ali i mnogim drugim, koji kaskaju sa vakcinacijom.

 

Dr. Stevanović o antivakserima i tome šta ako osjetimo simptome Covida

 

Govorio je i o antivakcinalnom lobiju u Bosni i Hercegovini, koji je, kako je rekao bio izražen, ali da kako vrijeme odmiče, i kako smo vidjeli da je Covid ozbiljna bolest, da je taj lobi splasnuo.

Potcrtao je da je važno se izolovati ukoliko osjetimo simptome koronavirusa, da je to najpoštenije i zbog sebe i svoje okoline, te provjeriti da li se radi o Covidu ili ne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!