Dragojević: Ne bi imali murale Mladiću da smo djecu učili o njegovim zločinima

Vijesti 22. dec 202121:37 > 23. dec 2021 21:18 1 komentar
Srđan Dragojević
Srđan Dragojević (N1)

Poznati srbijanski redatelj i scenarist Srđan Dragojević bio je gost večerašnjeg Pressinga s Ilijom Jandrićem.

Na pitanje kako vidi trenutnu političku situaciju u Srbiji, odgovara:

“Ja imam jedan životni stav, kada sam u susjedstvu ne volim uopće kritizirati stanje u svojoj zemlji. Kada sam s nekim surađivao obično izbjegavam tu osobu kritizirati. Cijeli život poštujem ta pravila koja su ja mislim pravila lijepog odgoja. Situacija u našoj zemlji je dosta dramatična. Volio bih da je mirna, volio bih da postoji mnogo više dijaloga. Volio bih da postoji jedna normalna politička kultura dijaloga, da postoji jedna normalna smjena vlasti bez ikakvih trzavica, bez nekakvih prosvjeda”.

Smatra da Srbiji prethodni jedno veoma izazovno razdoblje.

“Izbori na svim nivoima su u travnju. Ja nisam netko tko se uopće bavi politikom. Dnevna politika me ne zanima ni najmanje. Ja sam čovjek kojega zanima kulturna politika, obrazovna politika i ekologija”, rekao je.

Kratko se osvrnuo i na svoju nedavnu izjavu o tome da će Vučić za deset godina postati nebitan.

“Ja sam to stavio u kontekst poimanja moje profesije. Meni Vučić nije briga. Meni je briga hoće li moj film biti dovoljno dobar da preživi 10, 20 godina. Moram reći da je za mene svaki političar prije svega javni službenik”, kazao je.

Vučićev odnos prema ratnim zločinima, muralima Ratku Mladiću i genocidu u Srebrenici

Komentirao je i Vučićev odnos prema ratnim zločinima, Ratku Mladiću i Srebrenici, rekavši da su sve to za njega samo jeftini spinovi.

“Ne bi mi pričali o muralu Ratka Mladića, da smo od 2000. godine, kad je otišao Slobodan Milošević, da smo uložili ozbiljan novac u demilitarizaciju, u civiliziranje ljudi, u obrazovanje i kulturu. Mi ne bismo pričali o budalastom muralu ratnog zločinca, koga zanima Mladić, da smo imali takvo obrazovanje da smo djecu učili kakve zločine nedopustive je učinio Ratko Mladić. Da smo učili o nekim važnim stvarima, nepobitnim stvarima naše povijesti. Ne da mi se pričati o bedastoćama, postoje suštinski važnije stvari”, rekao je Dragojević.

Srđan Dragojević je najpoznatiji po prvom filmu, tinejdžerskoj komediji „Mi nismo anđeli“, s kojom je postigao ogroman uspjeh. Iako je snimljen 1992. godine, replike iz filma i danas se često koriste. Tokom devedesetih, u njegovom najplodonosnijem razdoblju, snimio je još dva filma koji su postigli veliku gledanost „Lepa sela lepo gore“, koji govorio o ratu u Bosni i Hercegovini i „Rane“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare