Drljević za N1: Opšta bolnica prepuna, nema više slobodnog kreveta

Vijesti 26. feb 202111:32 > 11:36 5 komentara
N1

U Opštoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", za prijem Covid oboljelih više nema nijednog slobodnog kreveta. Svi rezervni ležajevi su izvučeni, svi kapaciteti popunjeni, potvrdio nam je infektolog i voditelj COVID odjela dr. Ednan Drljević.

“Naša obaveza je 30 odsto kapaciteta, 104 ležaja , a mi imamo 127 punih. Nemamo više mjesta da primimo nikoga, prepuni smo. Moramo koristiti druge kapacitete. Imamo još 200 – 300 slobodnih mjesta u kantonu. Kad bi nam dali te krevete, mi bi bili zadovoljni. Ali sada više nismo u mogućnosti. Jučer smo 700 usluga prošli Covid pozitivnih, to je za jednu malu bolnicu previše. I izolatorij je pun, sa 50 kreveta”, rekao je za N1 dr. Drljević.

Dr. Drljević trvdi da u Kantonu Sarajevo ima još oko 400 kreveta slobodnih za Covid, a oko 1.000 ukupno. Poručuje ako dobiju bar 200 kreveta, to je jedini način da izađu iz krize. Drugi način je raspodjela pacijenata po stacionarnim ustanova u Kantonu Sarajevo.

“Sad smo konkretno internu ispraznili, uzimamo krevete iz ljekarskih soba. Do sada smo ih uspjevali smjestiti, sad smo uputili i ministru molbu da nam pomogne jer to više nije u našoj nadležnosti. Mi kao kantonalna bolnica, mi moramo primiti sve pacijente, jer ih i hitna i što treba i ne treba upućuje sve nama, a i ljudi sami žele da dođu nama. U KCUS ima preko 300 praznih kreveta – neka nam ih daju”, rekao je za N1 voditelj COVID Odjeljenja Opšte bolnice.

U Kantonu Sarajevo trenutno je tri puta više novozaraženih nego u Bosni i Hercegovini, gro promjena se dešava u ovom kantonu.

S druge strane, ovaj kanton ima i najviše predviđenih ležajeva. Sve zdravstvene ustanove stacionarnog tipa imaju 30 odsto kapaciteta za Covid. To je za Opštu bolnicu koja ima 300 kreveta 104 kreveta .

“Ljekari se drže, teško jeste, ali borimo se”, zaključuje za N1 dr.Drljević.

Tokom prethodne noći u Covid trijažnoj ambulanti je bilo 60 pregleda i pruženo 264 usluge, a na hospitalizaciju je primljeno 19 srednje teških i teških pacijenata.

Iz Opće bolnice na Kliniku na Podhrastove je premješten jedna pacijent, a šest je otpušteno kući. U trijažnoj ambulanti jutros je na opservaciji 11 pacijenata.

U protekla četiri mjeseca na hospitalizaciji u Covid odjelima Opće bolnice je bilo više od 800 pacijenata.

Istovremeno, i dalje se nastoji organizirati rad u ne-covid odjelima Opće bolnice. Jučer je 58 pacijenata primljeno na bolničko liječenje, a otpušten je 41. Ukupno je bilo 1.311 pregleda i pruženo 5.485 usluga te je urađeno 20 operativnih zahvata.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare