Drljević: Zabrinuti smo, pacijenti direktno s prijema idu na intenzivnu njegu

Vijesti 30. sep 202116:47 > 21:10 2 komentara

Šefom Infektivnog odjeljenja Opšte bolnice Sarajevo i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Ednan Drljavić, kazao je kako su nisu očekivali da u ovom valu bude puno zaraženih s obzirom da je većina bila zaražena i preboljela korona virus u trećem valu. Iznenadilo ih je to, kazao je, što se virus u ovom valu brže širi.

“Problem je što su pacijenti teški. Ranije se ne mogu sjetiti da smo imali puno slučajeva da direktno s prijema idu na intenzivnu njegu. Sada imamo nešto manje od polovine pacijenata na intenzivnoj njezi. To nas je iznenadilo i to nas zabrinjava”, rekao je Drljević.

U Općoj bolnici nema hospitalizovane djece jer imaju lakše simptome. To za njih, istakao je, ne predstavlja teže oboljenje.

“Problem je što imamo dosta nevakcinisanih u grupi preko 60 godina i preko 90 posto što ih primamo su nevakcinisani”, rekao je Drljević.

Kazao je kako nije fer prema zdravstvenim radnicim što se određeni broj građana ne pridržava epidemioloških mjera. Angažirani su do maksimuma, a najteže im pada to što i dalje ima smrtnih slučajeva.

“Svaki dan idemo u vizitu svi. Pacijenti su zaista ozbiljni i treba im se maksimalno posvetiti. Zabrinjava nas to što građani ne dijele našu zabrinutost”, rekao je.

Kazao je kako su im neke službe preopterećene jer domovi zdravlja neselektivno šalju pacijente, a oni ih ne mogu i ne žele vatiti.

“Nije normalno da jedan ljekar pregleda 100-120 ljudi. Moramo vidjeti s domovima zdravlja da nam šalju selektovano pacijente”, rekao je.

Govoreći o epidemiološkim mjerama kazao je kako bi s medicinske strane odgovoralo da se svi zaključamo, ali to nije moguće zbog ekonomske situacije.

“Ekonomija bi trebala da vrši pritisak na građane da se vakcinišu. Naša ekonomija strada jer smo crvena zona i imamo ograničenja”, rekao je.

Naveo je i to kako antivakseri imaju jake lobije, ali da se ne može njima sve pripisati.

“Zdravstveni radnici bi morali odlaziti među narod i vršiti prosvjećivanje naroda. Doktori trebaju biti na svim punktovima i razgovarati s ljudima. Treba vakcinaciju dovesti do nivoa kuće. Najviše me brinu ljekari koji primaju novac od zvaničnih institucija, a ne vakcinišu se ili su protiv. To ne bi smjelo biti i tu ćemo pokušati uraditi nešto”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare