Drugi put, druga sreća: Zaobilaznica Zenica, dio Koridora Vc, puštena u promet

Zaobilaznica Zenica, dio Koridora Vc, puštena je u promet drugi put. Nakon što je 25. novembra ova dionica duga 10, 5 km zatvorena od strane federalne inspekcije, jer nije imala upotrebnu dozvolu, JP Autoceste FBiH su prošle trnovit put da je dobio. Kažu, bilo je komplikovano. Za to vrijeme, na čekanju još desetine km Koridora.

Drugi put, druga sreća. Dionica Zenica Jug-Zenica Sjever, na Koridoru Vc puštena je u saobraćaj, nakon što su izdate upotrebne dozvole za preostale tri poddionice.

Putnici zamjerki nemaju

“Za cijelu dionicu, ovih 10,5 km smo dobili ukupno pet upotrebnih dozvola od Federalnog ministarstva prostornog uređenja. To je možda od još jednog ratloga složene procedure”, kazala je Narcisa Livnjak Borić, PR JP Autoceste FBiH.

Odgovornosti nema. Nema, jer nakon što je prvi put puštena u saobraćaj bez upotrebne dozvole i takva bila u funkciji dvije sedmice, nisu zabilježeni incidenti, pa se sav fokus stavio na probijanje rokova, iako nisu obavljene validne kontrole betonske kontrukcije, a bio je sporan i sistem odvodnje na vijaduktu i klizišta.

Osam mjeseci trajalo je pribavljanje upotrebnih dozvola, kako bi se zaobilaznica Zenica konačno pustila u saobraćaj. Deset i po kilometara ovog dijela Koridora Vc je bilo zahtjevno, kažu u JP Autoceste FBiH, pa je zato bilo i komplikovano pribavljanje upotrebne dozvole.

No, na kraju će se gledati krajnji proizvod. Putnici će imati imati mogućnost dva izlaza kod Zenice, jug i sjever. Oni koji putuju dalje ka Doboju, ubrzaće svoj put. Zamjerki nemaju.

“Sigurno će biti kraće ovo parče za 15 minuta, bar meni, a cijela dionica od Zenice do kraja, vozačima profesionalcima skraćuje po sat vremena“, rekao nam je jedan putnik.

Skraćuje, ali se treba izgraditi. U toku je izgradnja još 48 km Koridora u FBiH. Upravo dionica nakon zaobilaznice Zenica je ta koja treba da dalje vodi ka Doboju. Kako kažu u Autocestama FBiH, komplikovana je, ali bi trebala da se završi do 2024. Osim Sarajevske zaobilaznice, gradi se dio Koridora Tarčin-Ivan, a na jugu, tri poddionice, Buna Počitelj, te Počitelj – Zvirovići, dva LOTA. Naredno otvaranje, naredne godine, Tarčin -Ivan.

“To je jedna dionica isto koja će biti funkcionalni kilometri, naredne godine negdje na ljeto se pušta i završava, 6,9 km. Na jugu imamo dionicu Počitelj-Zvirovići, most Počitelj koji je jedan inpozantni objekat. Radovi teku shodno dionici, planiranoj”, rekla je Narcisa Livnjak Borić, PR JP Autoceste FBiH.

Politički uticaj

113 km Koridora Vc kroz FBiH JE izgrađeno, u izgradnji trenutno 48. Za 35 km je u toku tenderska procedura, vrijednost 552 miliona KM. Novih investicija više od 3 milijarde. Za 102 km Autoputa, potrošeno je vipe od 1,6 milijardi km, a u proteklih deset godina, prihodi od Koridora kroz FBiH, inkasirano je više od milijardu KM.

Kamen temeljac na Koridoru kod Visokog postavljen je prije 24 godine. U jednom momentu dobra dinamika, u drugom političko pitanje.

“Nema ovdje politike, ovo je čisto transportni projekat, iza kojeg stoji Evropa i neshvatljivo mi da smo mi pokrenuli nekakve druge projekte, koje hoćemo da nametnemo da su evropski. Ti projekti nisu evropski”, istaknuo je Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Ako ne bude političkog uticaja, u nastavku gradnje, veliki dio koridora bi mogao biti završen u nerednih 4-5 godina. Kada ćemo se njime provozati od početka do kraja, odnosno od Svilaja do Bijače, na to pitanje teško da u ovoj zemlji može neko da odgovori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad