Drugi rođendan: Suad i Melisa nakon višednevne borbe na respiratoru odlaze kući

Vijesti 06. okt 202115:20 0 komentara
N1

U krugu sarajevske Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" danas je vladala posebna atmosfera. Porodilja Melisa Sloboda i Suad Bronja koji je rođen s down sindromom, ovaj dan će proslavljati kao drugi rođendan. Nakon duge i teške borbe s Covidom-19 i više dana provedenih na respiratori, ozdravili su i odlaze svojim kućama. Porodice su ih dočekale u prazničnoj atmosferi i sa suzama radosnicama.

Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1

Suad  je 1993. godište. Na izlazu iz bolnice je zapjevao i rekao poručio svima da ih voli. Dočekala ga je sestra. Kazala je kako se kod njenog brata upala pluća razvila brzim tempom i morali su ga hospitalizovati. Situracija je bila niska i nije mogao bez kisika da diše.

“Bilo mu je teško dokazati da mora nositi masku s kisikom. Osoblje bolnice je bilo divno. Veliko hvala što su spasili mog brata. I ja sam mislila da nema više nade, toliko je bio loše. Bio je uspavan nekoliko dana i doktori su se zaista borili svom silom da ga spase. Iako je bio u teškoj situaciji, uspio je. On je veliki borac. Jedan jako težak period je iza nas. Hvala svima”, kazala je Suadova sestra Mirzeta.

Melisa (2001) je bila trudna kada je osjetila prve simptome korone. Provela je nekoliko dana na Jezeru u speptembru i kada je utvrđeno da je beba uredu, otipšla je kuću. Stanje joj se pogoršavalo, ali nije tome pridavala značaj dok se nije testirala i utvrdila da je pozitivna. U Općoj bolnici završila je kada joj je pukao vodenjak. Oda tada joj je bilo sve “u magli”.

“Pola toga se ne sjećam. Boravak u bolnici bio je psihički i fizički težak, ali svi ljekari i sestrice su davali puno podrške. Teško sam bila psihički zbog djeteta jer ga nisam mogla vidjeti. Sada je sve prošlo. Sada samo jedva čekam da dođem kući i uzmem u naručje svoju bebu”, kazala je Melisa.

Poručila je svima da se vakcinišu.

“Nisam vjerovala u ovo dok se nisam razboljela. Bilo je teško, mnogo teških pacijenata sam vidjela”, dodala je.

Njen suprug kazao kako je prošao težak period.

“Bilo mi je mnogo drago kada se rodila beba, ali u tom trenutku nisam znao da li da tugujem ili da se radujem jer je supruga bila loše”, kazao je.

Dr. Lejla Vidović, anesteziolog, ispratila je pacijente o kojima je brinula. Istakla je kako su porodice mnogo pomogle u liječenju pacijenata.

“U godini i po tuge i problema s koronom i našeg inače teškog posla, neki pacijenti imaju sreću da se vrate, da terpaija pomogne. Bili su na respiratoru i sreća je da su odreagovali na terpaiju. Voljeli bismo da svi odreaguju na terapiju i da dođu na vrijeme. Oni su imali sreće i sve se dobro riješilo”, rekla je Vidović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!