Drvar: Djelatnici Doma zdravlja u generalnom štrajku, ali brinu o pacijentima

Vijesti 17. apr. 202115:001 komentar
Podijeli:
Izvor: Fena

Djelatnici Doma zdravlja Drvar nastavit će pružati zdravstvene usluge svojim pacijentima, posebno oboljelim od covida-19, no i dalje ostaju u generalnom štrajku u koji su stupili u četvrtak, 15. travnja.

“Naši sugrađani ne trebaju biti zabrinuti. U štrajku nećemo zanemariti potrebe oboljelih niti prestati pružati sve potrebne usluge pacijentima jer je ljudski život najvažniji”, kazala je u izjavi za Fenu Marija Habek ispred Sindikata doma zdravlja Drvar.

Podsjetila je kako je spomenuti sindikat 22. ožujka održao štrajk upozorenja sa zahtjevima da se zdravstvenima radnicima isplati šest zaostalih plaća i ostalih dugovanja. Također, tražili su i isplatu plaća u 100 postotnom iznosu, uplatu doprinosa, retroaktivnu isplatu za rad u ‘covid ambulanti’ te reorganizaciju i bolje uvjete rada.

“Zadnju plaću smo primili početkom ožujka, odnosno samo pola plaće. Žalosno je da ne možemo ostvariti svoje osnovno pravo, a to je da budemo plaćeni za svoj rad, i to u vrijeme pandemije kada izlažemo svoje živote da bismo spašavali druge”, poručila je Habek.

Štrajk do ispunjenja zahtjeva

Osvrnula se i na odnos nadležnih institucija prema zdravstvenim radnicima i njihovih zahtjevima, demantiravši pritom napise u pojedinim medijima da Sindikat uposlenih u Domu zdravlja Drvar traži smjenu resornog ministra.

“Svjesni smo da je Vlada Hercegbosanske županije formirana prije četiri mjeseca i da krivca ne možemo isključivo tražiti u novom sazivu. Isto tako, smo svjesni da se Vlada ne može ograditi od problema jer stupanjem na svoje pozicije preuzimaju stvarno stanje u Županiji, tako da očekujemo da će u suradnji sa sindikatom pronaći rješenje”, naglasila je Habek.

Podsjetila je kako je održan sastanak ministra i radnika, kao i sastanak predstavnika sindikata i lokalne i županijske vlasti gdje su predložen određena rješenja.

“No, dok se sve ne riješi, odnosno ne ispune naši zahtjevi, mi nastavljamo s generalnim štrajkom”, kazala je Habek.

Smatra kako je općenito, glavni problem u zdravstvu nedovoljno financiranje zdravstvenih ustanova.

“Taj problem se godinama provlači kroz naš zdravstveni sistem i dolazi do kulminacije, nažalost, prvo u našoj ustanovi. Drugi problem je izostanak kaznene odgovornosti za osobe koje su radile na štetu nas djelatnika, a samim tim u konačnici i na štetu pacijenata”, kazala je na kraju Habek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar