Država nema informaciju o dolasku ruske vakcine u RS

Vijesti 15. jan 202119:37 0 komentara

U Bosni i Hercegovini zabilježeno je 320 novih slučajeva zaraze korona virusom, a od posljedica je preminulo još 18 osoba. Iako je posljednjih dana zabilježen pad broja zaraženih, s nestrpljenjem se čeka početak vakcinacije protiv COVID -19. A da bi se to desilo vakcine se tek trebaju nabaviti. Federacija BiH predstavila je plan vakcinacije uz napomenu da će vakcine biti besplatne i dobrovoljne za sve građane.

Mali broj od samo 4.000 do 5.000 doza vakcina koje će eventualno biti dostavljene BiH u prvom kontigentu putem COVAX mehanizma za nadležne nije alarmantan, naprotiv.

“Stvorena je čak i mala histerija oko ove vakcine, 95 posto vakcina proizvedenih u svijetu je išlo na 10 zemalja”, tvrdi Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

Zbog čega se mnoge bore da ih dobiju što prije direktnim nabavkama, pa nas je interesovalo hoće li BiH bar probati.

“Mislim da to pitanje se može jednako postaviti kolegama iz entitetskih ministarstava”, poručuje Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

“Potrebno je da država prilagodi svoje zakonodavstvo. Agencija za javne nabavke je potrebno da uradi za poslove da bi se mogla direktno nabaviti jer niko neće raditi procedure koje su mimo zakona u ovoj državi”, dodaje Čerkez.

Obzirom na najavljenu nabavku Sputnik vakcina u Republici Srpskoj bez izmjena zakonodavstva postavlja se pitanje da li je tu riječ o procedurama mimo zakona ili većoj nazovimo “histeriji” u redovima nadležnih iz tog entiteta, no država o nabavci ruskih vakcina ne zna ništa, bar ne zvanično.

“Kada je u pitanju vakcina koja se najavljuje da će doći iz Rusije Ministarstvo civilnih apsolutno nema nikakve zvanične informacije”, tvrdi Gudeljević.

Prije dolaska šačice vakcina, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH objavljuje i sadržaj plana vakcinacije koji je Vlada jučer usvojila. Uz podatke koji su već izneseni u javnost, da će vakcina biti besplatna i dobrovoljna, da su formirani timovi za provođenje imunizacije u svim zdravstvenim ustanovama, istaknuti su i prioriteti.

“U prvom redu zdravstveni radnici, štićenici socijalnih ustanova za starije osobe kao i radnici tih ustanova, osobe sa hroničnim bolestima, te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama”, ističe Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

“Cjepivo ćemo raspoređivati po već utvrđenom algoritmu u odnosu na broj stanovnika, tako da će svi kantoni odmah dobiti broj cjepiva prema broju stanovnika”, kaže Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i dalje komuniciraju vakcine koje će dobiti – Pfizer i Sputnik. Ističu da će uz ranije uspostavljen plan vakcinacije, kada vakcina stigne morati pratiti i rezultate nastale istraživanjem da bi se znalo koja kategorija, koju vakcinu smije primiti.

U Federaciji BiH vakcinisat će se na deset minuta, a ljekari će biti dužni informirati ljude o sastojcima vakcine i mogućim neželjenim dejstvima. Zavod za javno zdravstvo FBiH još uvijek ne zna broj zdravstvenih radnika, koji su se morali izjasniti da li žele biti vakcinisani. No po svemu sudeći, oni koje žele zaštiti i sebe i druge, sačekat će još gledajući kako to rade kolege iz susjedne Hrvatske i Srbije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!