Državni parlamentarac pozvao Sattlera da se uvedu sankcije Čoviću i Dodiku

Vijesti 24. jun 202220:044 komentara
Izvor: F.Z./N1

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bsone i Hercegovine pozvao je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera da uvede sankcije HDZ-u i SNSD-u.

Mehmedović je nakon gostovanja Sattlera na N1 i “precizno i jasno utvrđenih krivaca za neuspjeh BiH u pristupu EU” pozvao Sattlera i Brisel da uvedu sankcije Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.

“Bilo bi logično da EU uvede sankcije HDZ-u i SNSD-u nakon što ste javno rekli da su te stranke obarale evropske zakone, sa čime se slažemo svi koji znamo prilike u BiH. Dosta EU plesa sa proruskim snagama u BiH. Dosta i Sattlerovog plesa sa ruskim balkanskim demonima.

Sattler je javno okrivio HDZ i SNSD da BiH zbog njih nije dobila kandidatski status. Da su EU i njene države krajem prošle prošle godine uvele sankcije Čoviću i Dodiku, sve bi bilo drugačije”, ocijenio je državni parlamentarac.

Naveo je još kako Sattler morao kao čelnik EU u BiH tražiti takve sankcije.

“Ovako su Putin i Vučić dobili još jednu bitku za Balkan u sred Brisela. Sattler nakon javnog okrivljivanja HDZ-a i SNSD-a, za gubitak kandidatskog statusa, mora poručiti Briselu da uvede sankcije Čoviću i Dodiku i njihovim strankama ili se povući sa funkcije. Jer sad se otvoreno postavlja pitanje: Je li ovo Sattlerova pobjeda ili poraz”, pitao je Šemsudin Mehmedović.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kazao je u petak na N1 da je nakon jučerašnjih zaključaka iz Brisela uvjeren u evropsku perspektivu BiH. Dodao je kako su važne zakone na putu ka EU obarali SNSD i HDZ dok su se u isto vrijeme zalagali za evropski put, što je po njemu nezamislivo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar