Državni tužioci za N1: Dodik verbalnom prijetnjom podriva ustavni poredak

Vijesti 18. okt 202118:00 > 20:18 4 komentara
Milorad Dodik (N1)

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Saša Sarajlić je za N1 potvdio da je među 14 tužilaca koji su dali podršku inicijativi tužioca Džermina Pašića pokrenutoj u petak. Razlog je već poznat – Dodikove najave rušenja zakonom potvrđenih državnih institucija, što je akt rušenja ustavnog poretka i krivično djelo, prema Krivičnom zakonu.

Postoji osnov sumnje o verbalnoj prijetnji za podrivanje ustavnog poretka BiH. Prijetnja je i sam verbalni akt. Situacija je ozbiljna. Nije od rata bila ovako ozbiljna. To je osnov sumnje o verbalnoj prijetnji da će neko od državnih organa biti spriječen i zaustavljen u radu, fizičkom silom. Sada trebaju djelovati i SIPA i Tužilaštvo. Očekuje se konkretna reakcija“, rekao je za N1 tužilac Sarajlić.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara je također potvrdio za N1 da je 14 tužilaca Tužilaštva BiH pismeno zatražilo hitno formiranje predmeta protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

To je korektno, podržao sam danas inicijativu“, rekao je Čampara.

Inicijativu je u petak pokrenuo tužilac Džermin Pašić. Potvrdio je to i on, prije dva dana, za N1.

Još jedan tužilac, čiji je identitet poznat našoj redakciji, danas je potvrdio isto.

“Ne znamo da li glavna tužiteljka uopšte radi”

Do podne je danas inicijativu potpisalo 14 nas. Čak neki su naveli tačno koja su krivična djela počinjena. Navodili smo i dodavali dijelove Krivičnog zakona. Neke od kolege su ukazale čak i da je već započelo izvršenje nekih krivičnih djela“, rekao je tužilac Tužilaštva BiH za N1.

Naglasio je da je prošlo 72 sata od pokretanja incijative – ali odgovora glavne tužiteljke nema. A sve ovo je dovoljno – što smo naveli u inicijativi – da organi bezbjednosti odmah djeluju, potvrđeno je za N1 iz Tužilaštva BiH.

Tužilac s kojim smo razgovarali čak navodi „ne znamo da li ona (Gordana Tadić, op.a.) uopšte radi, jer je moralo doći do reakcije njene ili osobe koja je mijenja“.

Prema informacijama portala Istraga.ba, inicijativu za formiranje predmeta danas su podržali tužioci Oleg Čavka, Dubravko Čampara, Merisa Nurkić, Jasmin Šoše, Sena Uzunović, Seid Marušić, Senad Osmić, Suada Pašić, Ćazim Hasanspahić i Kasim Halilčević. U petak su, nakon inicijative tužioca Džermina Pašića svoju podršku dali tužioci Elvira Stanojlović, Izet Odobašić, Saša Sarajlić.

Tužilaštvo BiH: Već po primitku prve prijave formiran je predmet

Inicitiva tužioca Pašića koja dobija podršku navodi: “Poštovani, u odnosu na medijske istupe člana Predsjedništva BiH Dodik Milorada, u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH, na način u kojem se u stepenu osnova sumnje ispunjavaju obilježja krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH, ukoliko to već nije učinjeno, iniciram hitno formiranje predmeta, a sve sa ciljem pravovremenog djelovanja Tužilaštva BiH i krivičnopravne zaštite integriteta BiH”, piše portal Istraga.ba.

Međutim, danas iz Tužilaštva BiH saopštavaju: “Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana predsjedništva gospodina Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme, posljednja dana 18.10.2021. godine. Radi blagovremene spoznaje, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac, a ostale prijave su također u radu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare