Dunović: Brine to što strani predstavnici na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a

Vijesti 02. dec 202110:29 > 11:15 2 komentara
F.Z./N1

Milan Dunović (DF), potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, koji je jučer bio na pregovorima sa međunarodnim predstanicima u zgradi Delegacije EU i danas je tu te je u izjavi nakon prvog jutrošnjeg sastanka kazao da pomak nije vidljiv nakon jučerašnjeg sastanka.

Naime, jučer je bilo govora o problemima u Federaciji BiH te će i danas biti fokus na blokadama u ovom entitetu. Kako je kazao Dunović, zabrinjavajća je činjenica da predstavnici međunarodnih zajednica na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a.

“Čak su to i verbalizirali na sastanku da je po zahtjevu HDZ-a stavljeno nešto na dnevni red o čemu treba govoriti. Jedna od tih stvari jeste kako su to predstavnici HDZ-a na sastanku i rekli, oni smatraju da presuda po apelaciji Bože Ljubića nije implementirana i da treba mijenjati Ustav FBiH. Tvrde da Ustav FBiH nije u skladu s Ustavom BiH”, naglasio je Dunović.

Dunović je istakao da je on rekao u ime DF-a da presuda po apelaciji Bože Ljubića jeste implementirana jer je sporni član Izbornog zakona brisan po nalogu Ustavnog suda BiH.

“S druge strane, neozbiljno je govoriti da Ustav FBiH i Ustav BiH u tome što HDZ smatra za sporno nisu u saglasnosti jer vrlo dobro znamo da je Borjana Krišto svojevremeno pokrenula apelacijuda se ocijeni član Ustava FBiH, pa je shvatila da tu ne postoji nikakav problem i tu istu apelaciju je povukla. Također, zabrinjava me što predstavnici NiP-a i SBB-a se po tom pitanju nisu izjasnili, a predstavnici SDP-a i Naše stranke su na tu temu govorili o deplasiranoj priči o Komisiji za vrijednosne papire koja je završena, Komisija je imenovana, ona funkcioniše. Predstavnici SDP-a su čak rekli da je ovom momentu teško govoriti da li je Ustav FBiH u skladu s Ustavom BiH, da ne smijemo iznositi subjektivne stavove. Smatram da to nisu subjektivni stavovi, ukoliko ne poznajemo Ustave, kako državni tako i entitetske, onda ne možemo voditi ozbiljne razgovore”, rekao je Dunović.

Kako kaže, naredni sastanak u zgradi Delegacije EU je zakazan za 7. decembar gdje bi se sve političke stranke trebale izjasniti o onome o čemu se danas govorilo.

“Mislim da se DF vrlo precizno izjasnio i mislim da svi moramo biti vrlo svjesni onoga što se dešava. Dešava se ofanziva HDZ-a da se neke stvari urede po željama jedne političke stranke. Na jučerašnjem sastanku, Palmer je govorio o kako on reče ‘varijabilnoj’ političkoj jedinici što je isto ono što je i virtuelna izborna jedinica, a to je prema mom uvjerenju isto što i treći entitet. Ja sam rekao da je to nama apsolutno neprihvatljivo, da je to segregacija građana po etničkom principu. On je naveo da je sličan primjer u SAD-u da kod elektorskih glasova nemaju svi jednakost glasa, što nije baš potpuno tačno, ali sam rekao da se bez obzira na to u SAD-u prave regionalne izborne jedinice, a kod nas bi one bile zasnovane isključivo na etničkom principu. To je nešto što je nedopustivo”, poručio je Dunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare