Dunović: Čavara sa mnom nikada nije razgovarao o imenovanju sudija

Vijesti 24. avg 202213:51
Izvor: F.Z./ N1

"Gospodin Čavara u proteklih tri i više godina nikada nije razgovarao ni sa mnom ni sa potpredsjednicom Mahmutbegović o imenovanju sudija, ni o imenima i apsolutni je to bio tabu", kazao je na današnjem obraćanju medijima Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, nakon obraćanja Marinka Čavare, predsjednika FBiH koji je danas objavio da je imenovao sudije Ustavnog suda.

“Čuo sam da je tokom pressa rekao da je čak neustavno da mi predlažemo imena, a da je ustavno to da on obavlja razgovore sa kandidatima, jer u Ustavu ne piše suprotno. Ja mislim da ne treba previše tumačiti da je neustavno ono što nije navedeno u Ustavu, a ne obrnuto. To je već problem njegovog pokušaja da opravda svoj nerad aktivno od 2019. godine”, kazao je Dunović u obraćanju medijima.

Kaže da se Čavara oglušio na dopise od 2019. i 2021. godine.

Predsjednik Čavara se oglušio na dopise od 2019. i 2021. godine u kojima smo kolegica Mahmutbegović i ja predložili imena u skladu sa dva konkursa. On je morao da se konsultuje sa potpredsjednicima, da napravi imenovanje kako bi dobio saglasnost. Govorim “morao” u prošlom vremenu jer to nije nešto od jučer. Također je rekao da do sada nisu postojali uvjeti za imenovanje, a sada postoje. Rekao bih da jedini uvjet za imenovanje koji nije postojao je politička volja HDZ-a i njega lično, a sada postoji volja da prebaci odgovornost na potpredsjednike. Slanje dokumenta u momentu održavanja pressa jasno potvrđuje tu tezu prebacivanja odgovornosti“.

Dunović je kazao da je Čavara očekivao da dobije saglasnost na imenovanje za tri minute.

“Ako je kolega očekivao da dobije potpis u tri minute dok traje press, a da tri godine ignoriše proces imenovanja, mislim da građanima ni ne treba pojašnjavati njegove namjere. Evidentno je da je ta saglasnost neophodna i da se ne može dobiti u tri minute. Mislim da je njegovo imenovanje samo pokušaj prebacivanja odgovornosti da nije on kriv za nešto što je on kočio iz 2019. godine”.

Također, kaže da je listu vidio neposredno prije početka konferencije za medije.

“Listu sam vidio sada, u momentu kada ste vi ušli. Moram reći od tri imena da kolega Čavara dva nije ispoštovao. Od tri je dva prepisao, jedno nije ispoštovao i nije dao obrazloženje. Ako je on taj koji imenuje, onda pitanje za njega, zašto nije bilo političke volje ako on sam donosi odluku? Sam sebi upada u riječ takvim izjavama”.

Sa mnom nikada u protekle tri godine nije razgovarao o imenovanju sudija, iako sam ja insistirao“, kazao je Dunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar