Dunović o odluci o Kazanima: Sarajevo se ovime izdiglo iznad politikantstva

Vijesti 30. sep 202109:25 3 komentara
N1

Povodom jednoglasne odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva o usvajanju prijedloga o podizanju Spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, reagovao je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović koji je rekao da je tom inicijativom "Sarajevo se izdiglo iznad politikantstva, mržnje i primitivizma".

Naveo je da otkako je imenovan za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, sa svojim Kabinetom, insistirao je na iznalaženju rješenja za izgradnju spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.

Radio sam na tome i sa prethodnim gradonačelnicima, kao i sa sadašnjom gradonačelnicom Karić, koja je iskazala interesovanje za izgradnju spomenika, i smatrao sam da ovo pitanje ne može biti predmet politizacije, niti ovisiti o ideološkom smjeru većine u gradskoj vlasti. Zbog toga me vijest da je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo prijedlog o podizanju spomenika posebno raduje. Sarajevo se ovime izdiglo iznad politikantstva, mržnje i primitivizma. Svaka žrtva zaslužuje adekvatno i dostojanstveno sjećanje“, istakao je Dunović.

Kao što insistiramo na sjećanju na žrtve zločina tzv. Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane, tako moramo prihvatiti istinu o Kazanima i suočiti se sa zločinima Mušana Topalovića Cace i osuđenih članova 10. brdske brigade, te pružiti ruku izvinjenja članovima porodica ubijenih. Samo tako će naša borba protiv agresora biti potpuno čista, kakva je i bila“, dodao je Dunović.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno je usvojilo Zaključak kojim se Nacrt odluke o podizanju Spomen-obilježja Kazani, izjavila je to gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, dodajući da se tekst koji je ona sačinila i predložila, upućuje u javnu raspravu.

Time će Grad Sarajevo preuzeti aktivnosti na podizanju Spomen-obilježja uključujući finansiranje postavljanja“, istakla je Karić.

Kazala je i da su sva finansijska sredstva prihodovana od prodaje službenog Passata usmjerena za podršku projektima i organizacijama i to: Zavodu za transfuziologiju, Udruženju “Obrazovanje gradi BiH” i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo – Kuća za mlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare