Duraković: Bilo govora da ću biti zajednički kandidat, onda proradila ambicija

Vijesti 09. sep 202217:46 6 komentara
Ćamil Duraković (N1)

Nezavisni kandidat za predsjednika/potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković predstavio je svoju programsku platformu "Duraković 2022". Naznačio je programske inicijative i plan svog rada. U Danu uživo je otkrio zbog čega se odlučio na nezavisnu kandidaturu.

Gospodine Durakoviću, kandidat ste za potpredsjednika RS-a, kakve su vam realne šanse? Šta kažu građani na terenu?

Prije svega davno sam prestao biti politički pionir. Kroz tih 17 godina obnašao sam mnoge pozicije poput pozicije načelnika Srebrenice i tako sam stekao mnoge veze. Uvidio sam da bi mogao doprinijeti na političkoj sceni BiH. Ovaj put mnogo sam spremniji i iskusniji, u saradnji s prijateljima i građanima, odlučio sam se ponuditi kao nezavisan kandidat za ovu poziciju koja je ključna za Bošnjake povratnike.

Zašto ste se odlučili u ovu utrku ući kao nezavistan kandidat?

Od samog početka zagovaranja ideje o zajedničkom nastupu u RS-u ja sam još 2012. godine pokušavao uvjeriti naše političke stranke da ne možemo napraviti relevantan rezultat ukoliko ne nastupimo zajedno. Pozvan sam od Koalicije “Država”, bio sam član tog pokreta od osnivanja i na kraju kad se trebalo početi kandidovati sve stranke su se prijavile na izbore, tako i ja kao nezavisni kandidat. Bilo je govora da ću biti zajednički kandidata i onda su proradile političke ambicije onih koji su željeli podobne. Sama ideja ovog pokreta je bila da je nadstranački i za interese države, ali se neki, na žalost, s tim nisu složili.

Ko su ti ljudi?

SDA u početku nije insistirala da mora biti njen kandidat, ali su na kraju smatrala da treba. Ja se nisam složio s tim, posebno zbog kapaciteta datog kandidata. Nije to nikakav sukob nego različita mišljenja. Pozdravljam činjenicu da nas ima više, tri kandidata, pa neka građani odluče. To neće uticati na naše jedinstvo.

Da li će glasovi otići na sve tri strane?

Pozicija potpredsjednika je ustavna kategorija, ona pripada Bošnjacima po Ustavu i ne može je niko drugi dobiti. Tako da nema veze koliko ima kandidata i ovo ni na koji način ne narušava jedinstvo.

Poručili ste da ćete se u kampanji fokusirati na “proaktivna rješenja i borbu protiv sistema vrijednosti koju zastupaju kandidati za predsjednika RS-a Milorad Dodik (SNSD), Jelena Trivić (PDP) i Radislav Jovičić (DNS)”, te da se “neće baviti drugim kandidatima iz bošnjačke i hrvatske zajednice” u ovom entitetu. Šta tačno mislite kad kažete “sistem vrijednosti” ovih kandidata?

Ja sam neko ko je već 17 godina prisutan na političkoj sceni i živi u Srebrenici. Vrlo dobro znam da je sistem vrijednosti u Banjaluci, i kod vlasti i kod opozicije, diskriminacija nad manjinskim zajedinicama – Bošnjacima i Hrvatima. Ne vidim neprijatelje u bošnjačkim kandidatima koji će se boriti za ovu poziciju. Borit ću se protiv sistema vrijednosti koje zagovaraju vladajuće i opozicione stranke u RS-u, koje nemaju drugačiji stav prema državi. Provodi se brutalna agresija i naš se glas ne može čuti. Mi želimo biti treći politički blok, onaj koji će se suprotstaviti i vlasti i opozicija kad su u pitanju statusi naroda koji su podređeni u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare