Duraković: Greif izvještaj ispravlja zbog svog ugleda, to je svakako škrabotina

Vijesti 21. jan 202218:55 > 19:14 0 komentara
N1

Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik Srebrenice za N1 je komenatarisao esktremno nacionalističke ispade u Bosni i Hercegovini i susjednoj Srbiji, ali i izjavu izraelskog historičara Gideona Greifa koji je rekao da će revidirati kontroverzni izvještaj Komsije iz Republike Srpske, a u kojem je broj žrtava genocida umanjio za 5.000.

Nakon što je jučer izraelski historičar Gideon Greif rekao da će ispraviti izvještaj Republike Srpske o genocidu u Srebrenici i broju ubijenih, Duraković je to komentarisao na Twitteru rekavši da nema potrebe da ispravlja izvještaj da se zna broj žrtava, ko ga je platio (Greifa op.a.) te za koga i zašto je to radio.

“Svakako da smo od samog formiranja Komisije za Srebrenicu i Sarajevo u RS u periodu kada je Milorad Dodik prije svega najavio da će se to desiti, odmah znali šta je cilj. Cilj je bio da se preko međunarodnih naučnika, prije svega historičara porijeklom iz Izreala, pokuša relativizirati istina o ratu, a posebno genocidu u Srebrenici i generalno opkoljenosti Sarajeva i situacije tamo. Greif je čovjek koji dolazi iz priznate akademske zajednice i eminentan historičar posebno na temu Aushwitza, a Vladi RS, odnosno, režimu u Banjaluci trebao je jedan takav čovjek da bi preko njega prikazali sliku drugačije civilizovanom svijetu”, rekao je Duraković.

POVEZANE VIJESTI

Naglasio je da je očekivano da će taj izvještaj o broju ubijenih u Srebrenici u kojem je navedeno da je riječ o nešto više od 3.000 osoba, a koji je, kako tvrdi Duraković, plaćen Greifu i drugim članovima Komisije, biti takvog karaktera da će se umanjiti ili relativizirati prošlost, odnosno, genocid u Srebrenici.

“I to se i desilo. Mi nismo pridavali mnogo pažnje nekoj škrabotini koja je po narudžbi režima u Banjaluci napisana i naručena pa promovisana na taj način, ali sada ovo što se dešava intrigira svakog normalnog čovjeka ta devijacija u nauci da čovjek koji je univerzitetski profesor, istraživač i historičar sada mijenja neka mišljenja, a u pitanju je broj žrtava koji je on ne slučajno umanjio za 5.000. Tako da nama ništa ne znači ni taj prvobitni izvještaj niti ono što će on dalje uraditi, a evidentno je da on to čini zbog sebe jer je ozbiljno narušio vlastiti integritet kada je u pitanju nauka u cijelom civilizovanom svijetu, a prva je Njemačka to prepoznala odbijanjem da mu dodijeli planiranu nagradu”, naglasio je Duraković.

Dodao je da se na jedan sistemski način pokušava revidirati prošlost i izmijeniti historijske činjenice komentarišući nedavne nacionalističke ispade na području RS.

“Postoje presude međunarodnih sudova i dakle, genocid nije bošnjački, politički ili društveni narativ. Genocid je zločin dokazan pred međunarodnim sudovima, a imamo jedan kontinuirani sistemski oblik negiranja svega toga uz glorifikaciju ratnih zločinaca davanjem imena, ulica i škola po njima i crtanjem murala i samim time indoktriniraju vlastite zajednice. Režim je godinama na tome radio da bi ubijedio vlastiti narod i ovo što se danas dešava je produkt ignorisanja ovih godina unazad kontinuiranog negiranja posebno u institucijama u Banjaluci. Vi znate da je sama Vlada RS 2005. godine izašla sa zvaničnim izvještajem za Srebrenicu koji je pomenuo prvi put cifru od 8.372 iako je više, ali to je okvirno prihvaćeno, a onda ta ista vlada pod režimom Milorada Dodika odbacuje taj izvještaj i dolazi s ovim kontroverznim izvještajima poput Greifovog. To je opasno i dovodi do novih zločina i genocida ako se tome ne stane ukraj na vrijeme”, poručio je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!