Duraković: Mi ne svjedočimo “diskriminaciji”, mi je živimo

Vijesti 05. maj 202115:01 > 15:03 0 komentara
N1

Ćamil Duraković, predsjedavajući Skupštine opštine Srebrenica, obratio se zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo koji su danas raspravljali i usvojili jednoglasno Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu. Duraković je istakao kako Srebreničani "ne svjedoče riječi diskriminaciji već je žive".

“Vidim od trenutka kada sam se priključio sastanku, da neki imaju konstruktivne prijedloge, a neki i ne poznaju dovoljno situaciju u Srebrenici”, kazao je u uvodu.

Kaže da ljudi u Srebrenici ne svjedoče riječi “diskriminacija”.

Mi ne svjedočimo riječ “diskriminacija”, mi je živimo. Srebrenica je jedno mjesto koje je prije rata bilo četvrto u ekspanziji razvoja, sa 37.000 stanovnika. Posljedicom genocida, a ne prirodnom migracijom doživjeli smo kolaps. Ne samo da su ubijeni ljudi, ubijeno je društvo koje je nosilo društvene procese“.

“Šteta, pored te biološke je i u infrastrukturnom dijelu. Sam prihološki efekat je prepreka u odvijanju života u Srebrenici”, dodao je.

Sistemski pristup

Duraković je dodao da je sretan jer se napokon došlo na ideju da se sistemski pristupi ovoj problematici.

Prvi put sam sretan da se došlo na ideju, vidim da određeni zastupnici pokušavaju ovo prebaciti s jedne na drugu političku ideju, ali ja se želim od srca zahvaliti svima koji su inicirali ovakav jedan zakon. Ovo je prvi put da se sistemski pristupa povratku od rata pa do danas, da to nije ad hoc odluka“.

Na kraju je uputio apel zastupnicima: ” Hvala svima, želim svima sretan rad i da u radnim grupama predvidite nekog iz Srebrenice. Mi imamo papir za neke stvari i neka neke stvari krenu iz Srebrenice, a mi nemamo ništa protiv da svaki povratnik u RS uživa svoja prava. Hvala vam što ste omogućili da danas budem dijelom ove rasprave”, zaključio je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!