Duraković napisao prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici

Vijesti 28. jul 202117:55 > 18:14 2 komentara
Duraković

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica danas je, kako navodi, podnio prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Kako je naveo na svom zvaničnom Twitter profilu, krivičnu prijavu je podnio protiv novinara RTRS-a.

Duraković je dodao da je razlog podnošenja krivične prijave – negiranje genocida u Srebrenici.

U izjavi za N1 je kazao sljedeće:

Od dana donošenja odluke o dopuni Krivičnog zakona do danas mogli smo čuti različite političke stavove po pitanju same odluke, ali već od danas zakon je primjenjiv na teritoriju cijele BIH. Već od danas će se moći podnijeti krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid i druge zločine“, i dodao:

Vidimo različite analize, neki govore šta će nam donijeti ova dopuna, neki su pesimisti, neki optimisti, ali lično smatram da po prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da prijavljuju one koji javno negiraju genocid. Još jučer je u Srebrenici boračka organizacija RS polijepila plakate ratnog zločina Ratka Mladića kojeg nazivaju herojem“.

Ovaj potez Durakovića dolazi nakon zakona kojeg je donio Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, a koji je izazvao brojne reakcije i podigao veliku prašinu.

Podsjetimo, NSRS će zasjedati u petak gdje će raspravljati i izmjeni Krivičnog zakona kao odgovoru na zakon kojeg je donio Inzko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare