Duraković: Presuđeno je institucijama koje su na genocidu i zločinu stvorile RS

Vijesti 09. jun 202109:06 > 09:07 3 komentara
N1

Akademik Esad Duraković naveo je da s vezi s presudama Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i drugima javnost propušta naglasiti vrlo važnu, suštinsku stvar.

“Naime, Sud Savjeta sigurnosti nije presudio individuama Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i dr. nego je presuda izrečena za genocid i najteže ratne zločine komandantu Vojske RS, predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske. Drugim riječima, presuđeno je institucijama koje su na genocidu i zločinu stvorile RS. To je suština stvari”, naveo je akademik Duraković u svom komentaru na jučerašnju presudu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić jučer je osuđen drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

“Paradoks je potpun: presuđeno je kreatorima RS, ali ostaje njihova tvorevina zbog koje su dobili najveće moguće kazne. Konsekventno i implicitno, to znači da je najviša pravna instanca u svijetu okarakterizirala RS kao zločinačku tvorevinu. Uostalom, u jednoj ranijoj presudi institucije RS (Vojska i Policija RS) eksplicite su osuđene za genocid u BiH i najteže ratne zločine. Ovakvim odlukama Suda osuđuje se pravnički i odluka o osnivanju RS, koja je – ta odluka – politička i u konfliktu je sa sudskim nalazima i presudama. U krajnjem rezultatu, potpuno je logično da iz svega, i nakon svega, slijedi nužnost da se preispita/revidira legitimnost i legalnost Republike Srpske”, naveo je Duraković.

Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare