Duraković: SAD ima moralnu i političku obavezu da pomogne BiH

Vijesti 05. feb 202110:02 > 10:38 1 komentar
N1

Akademik Esad Duraković za N1 je rekao da očekivanja Bosne i Hercegovine od nove američke administracije i američkog predsjednika Joea Bidena trebaju biti pozitivna i dobra, te da SAD ima moralnu i političku obavezu da BiH povede na pravi put. On je istakao da je ta država arhitekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da Bidena i njegovu administraciju to obavezuje da preuzmu akcije na poboljšanju stanja u državi. Duraković je rekao da u svemu tome treba biti i realan, jer SAD ima i svojih problema, i da svemu ne treba pristupati sa mnogo euforije.

“Očekivanja su opravdano pozivitno dobra, ali treba napraviti izvjesne ograde. Amerika, svijet je u pandemiji, ali Amerika ima naročit problem – u vezi sa mandatom Trumpa pokazalo se da je američko društvo dramatično podijeljeno. Za njega je glasalo 70 miliona ljudi, toliki broj je glasao za jednog lidera koji se nije snalazio na političkoj sceni. Amerika će imati vlastitih problema, a to će ograničavati njihovo djelovanje na Balkanu”, rekao je Duraković u uvodu.

Joe Biden je prema njegovom mišljenju konzistentan, ima smisao za humanost, ima diplomatske manire.

“Prisjetimo se da je Biden kada je BiH bila u plamenu, snažno zagovarao skidanje embarga na naoružanje BiH. Pokazao se kao prijatelj, ukazao da žrtva ima pravo na odbranu. Najavljivao je drugačiji, pozitivniji odnos prema BiH. Mislim da Amerika ima jednu vrstu moralne i političke obaveze da BiH povede na pravi put, jer je Amerika arhitekt Dejtona, koji se pokazao nefunkcionalnim nakon 25 godina. Arhitekt mora da vidi da njegov proizvod ne funkcionira i da tu treba nešto mijenjati”, istakao je.

On je podsjetio da je Richard Holbrooke bio glavni “arhitekt Dejtona”, te da je i sam priznao da je pogriješio u vezi sa brojnim rješenjima u sporazumu.

“Jednog moralnog političara, a takvim smatram Bidena, obavezuje na preduzimanje akcija na poboljšanju stanja u državi koju je svojevremeno Evropa prepustila agresiji”, kazao je.

Ipak, ističe akademik Duraković, moramo biti realni, bez euforije, shvatiti da oni imaju i svojih problema.

“Imamo moralno pravo očekivati njihovu akciju u BiH, ali bez euforije. Optimista sam, ali umjereni optimist s pravom”, naveo je.

Duraković je za N1 rekao da je negativno to što “veličanstvena gospođa Merkel” odlazi sa scene u Njemačkoj, te da je ona bila jedini lider u Evropi nekoliko decenija.

“Hendikepirani smo njenim odlaskom. Nadam se da ostavlja valjanog nasljednika. Njemačka je respektabilna politička sila, ali imali smo i visoke predstavnike sa tog govornog područja, koji su bili neučinkoviti, a to je kuliminiralo neučinkovitošću Inzka. Christian Schwarz-Shilling je prespavao mandat, ništa nije uradio. Nisam siguran da je svijetu i Evropi dosadila BiH, mogli su vrlo davno riješiti problem, ali ga ne rješavaju. Trpaju nam izbjeglice koje će producirati nove probleme i nama i njima”, rekao je.

Što se tiče potencijalnog Inzkovog zamjenika, Christiana Schmidta, tu valja biti optimist, rekao je Duraković, jer SAD su najavile koordinaciju, sinergijski nastup u BiH, te daa imaju obavezu prema BiH da pomognu da stane na pravi put.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare